Лавров: Кијев да не користи силу

Танјуг
Лавров: Кијев да не користи силу

Москва - Лавров је украјинском шефу дипломатије Андрију Дешчицји рекао да Кијев не треба да употребљава силу против проруских демонстраната на југоистоку земље.

У саопштењу Министарства спољних послова Русије се истиче да је руски шеф дипломатије Лавров нагласио потребу поштовања жеља становника тог дјела Украјине и неприхватљивост употребе силе као одговора на легалне захтјеве демонстраната да се заштите њихов језик, култура и друштвено-економска права, преноси Ројтерс.

Лавров је поновио руске ставове о томе како да се ријеши политичка криза у Украјини, позивајући привремене власти да предузму хитне мјере за организовање националног дијалога са свим политичким снагама и регионима и спроведу суштинске уставне реформе.

Он је изразио спремност Русије да подржи тај процес заједно са САД и ЕУ.

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков је раније оптужио руског предсједника Владимира Путина за "оркестрирање сепаратистичког хаоса" у источној Украјини, гдје су проруски демонстранти заузели зграде државне администрације у Харкову, Доњецку и Луганску.

Државни секретар САД Џон Кери предложио је Лаврову одржавање преговора Русије, Украјине, САД и ЕУ у току наредних 10 дана о рјешавању украјинске кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана