Lavrov: Aktivnosti alijanse ugrožavaju stabilnost u regionu

Srna
Lavrov: Aktivnosti alijanse ugrožavaju stabilnost u regionu

Moskva - Pojačane vojne aktivnosti NATO saveza u blizini ruskih granica ugrožavaju stratešku stabilnost i povjerenje u evro-atlantskom regionu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa portugalskim kolegom Augustom Santošem Silvom u Moskvi rekao da je Rusija skrenula pažnju portugalskim partnerima na postupke Sjeveroatlantskog saveza /NATO/, koji je pojačao vojne aktivnosti u blizini granica Rusije i dodao da Moskva takve postupke smatra neprijateljskim.


"Mi takve postupke smatramo neprijateljskim. To ugrožava stratešku stabilnost i povjerenje u evro-atlantskom regionu i u Evropi uopšte", izjavio je šef ruske diplomatije.

Strane su razmijenile mišljenje o odnosima Rusije i EU, a Lavrov je istakao da su obje strane izrazile volju da se veze obnove, što bi bilo u interesu čitavog evropskog kontinenta i Evroazije uopšte.

Lavrov je obavijestio Silvu o naporima koje Moskva ulaže kako bi obezbijedila puno i dosljedno sprovođenje Minskog sporazuma o rješavanju krize u Ukrajini i skrenuo pažnju na kontraproduktivne postupke ukrajinskih vlasti u Kijevu, uključujući usvajanje zakona koji su kontradiktorni duhu i tekstu sporazuma iz Minska i koji predstavljaju prijetnju izgledima za mirno rješenje.

Šefovi ruske i portugalske diplomatije su razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, uključujući Siriju i Libiju, prenio je TASS.

"Mi smo, kao i obično, zainteresovani za pristup koji portugalske kolege zastupaju kada je u pitanju situacija na afričkom kontinentu i u pojedinim zemljama Latinske Amerike", rekao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana