Лавров: Ако нападну руске грађане, узвратићемо

Агенције
Лавров: Ако нападну руске грађане, узвратићемо

Москва - Русија ће узвратити уколико интерес њених грађана или сами грађани буду директно угрожени у Украјини, каже руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров је за "Раша тудеј" рекао да сматра да напад на руске грађане јесте напад на Руску Федерацију и да не види други избор од "одговора у складу са међународним правом".

"Ако будемо нападнути, свакако ћемо одговорити. Ако наши легитимни интереси буду директно нападнути, као у Јужној Осетији, не видим други избор", рекао је Лавров, не прецизирајући да ли ту мисли на Крим, преносе Вијести.

Говорећи о гомилању трупа на граници са Украјином је истакао да руске трупе нијесу прешле границу и да су и даље на руској територији.

Лавров је поново оптужио Вашингтон да жели да манипулише ситуацијом и рекао да САД имају великог удјела у украјинској кризи.

"Нема разлогда да не вјерујемо у то да Американци вуку све конце. Индикативно је то што су изабрали тренутак за посјету Украјини потпредсједника Џоа Бајдена у тренутку наставка операције власти у Кијеву, након што се покретање саме операције догодило након посете шефа CIA Џона Бренона", рекао је Лавров.

Кери пријети санкцијама

Амерички државни секретар Џон Кери поручио је шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову да би Вашингтон могао да уведе додатне санкције Русији уколико се не смире тензије у источној Украјини.

Како преноси АП, њих двојица су разговарали трелефоном, а у том разговору Кери је Лаврову рекао и да је дубоко забринут због недостатка позитивних корака Русије ка деескалацији кризе у источној Украјини.

Кери је рекао, како се преноси, да докази указују на то да сепаратисти настављају да заузимају украјинске институције, заробљавају новинаре и друге цивиле.

Стејт департмент је саопштио да је Кери од Лаврова тражио да Русија смири своју реторику и да се дипломатски ангажује на рјешавању кризе у сарадњи са украјинском владом и Организацијом за европску безбједност и сарадњу.

Кери је од Русије затражио да позове наоружане снаге које су заузеле институције на истоку Украјине да предају оружје у замјену за амнестију.

Споразум о деескалацији кризе у Украјини постигнут је 17. априла у Женеви када су се високи представници Русије, Украјине, Европске уније и САД договорили да се про-руске снаге повуку из украјинских институција и да ће сви бити амнестирани.

Од тада је дошло до нових сукоба и то на дан Ускрса, Америка и Русија имају супротне ставове о узроцима кризе, а Русија тражи да из институција изађу и украјински званичници у Кијеву који су на власт дошли послије свргавања Украјинског председника Виктора Јануковича.

Клаус криви Западну Европу и САД

Бивши предсједник Чешке Вацлав Клаус изјавио је за чешку телевизију ЦТ24 да су кризу у Украјини изазвале САД и Запад.

"Мислим да Русија није крива за избијање немира на Тргу независности (Мајдану) у Кијеву. Западна Европа и САД су погоршали ту ситуацију", истакао је Клаус, а пренијела је агенција Итар-Тас.

"Од самог почетка сам им говорио да не врше притисак на Украјину и да ће тако само уништити ту земљу и изазвати њен распад. Нажалост, тачно то се догодило", навео је бивши чешки предјседник.

Клаус је додао како Украјина сада пролази кроз период у којем је тешко рећи да ли власти желе да се ослоне на Запад или Русију. Кијев, међутим, мора независно да доноси одлуке о сопственој будућности, истакао је он.

"Украјинци морају само да одлучују о својој будућности, без уплитања са стране. Молим вас, престаните да се мешате са Истока или Запада", упозорио је Клаус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана