Лава уништила још кућа, невјероватне фотографије са Хаваја

Агенције
Лава уништила још кућа, невјероватне фотографије са Хаваја

Хонолулу - Лава из вулкана Килауеа на Хавајима уништила је још четири куће у близини насељеног дијела Великог острва на којем је већ уништено неколико објеката.

Окружни Сектор Хаваја за цивилну одбрану извијестио је да се ерупције из пукотина земље настављају у подручју Ланипунија Гарденс што води до даљег разливања лаве.

Како преноси АП, званичници су навели да је неким становницима речено да се припреме за добровољну евакуацију уколико главни аутопут буде угрожен.

У краткој ерупцији која се догодила неколико сати раније, вулкан Килауеа је избацио облак пепела до 2.133 метра у вис.

Око 40 кућа изоловано је у новоугроженој области код мјеста Леилани Естејтс и Ланипунија Гарденс, у којима је лава у протекле двије недјеље већ уништила 40 објеката, међу којима 26 кућа.

Званичници су користили хеликоптере како би процијенили колико људи се и даље налази у области којој прети поновно изливена лава, а тада су евакуисане четири особе.

Хавајска служба цивилне одбране саопштила је раније да полиција, ватрогасци и трупе Националне гарде обезбјеђују зону Великог острва и спречавају људе да у њу уђу, а локалне власти су позвале становнике да се припреме за потенцијалне евакуције.

Иначе, неизвијесно је када ће се вулкан смирити.

Вулкан на Великом острву експлодирао је у четвртак, при чему је, више стотина метара увис, избацио пепео и камење.

Научници кажу да је то била најснажнија ерупција протеклих дана, иако је трајала свега неколико минута, а догодила се двије недеље након што је вулкан почео да избацује лаву ка насељима око 40 километара источно од кратера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана