Poplavni talas stigao do Srbije FOTO

Agencije
Poplavni talas stigao do Srbije FOTO

Beograd, Prag, Beč, - Poplavni talas Dunava stigao je do Srbije gdje je kod Bezdana pređena granica redovne odbrane od poplava, ali za sada nema opasnosti da će i u Srbiji doći do poplava, koje su pogodile zemlje srednje Evrope. Zamjenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić rekao je Srni da je nivo vodostaja na Dunavu u stalnom porastu i danas je prešao granicu redovne odbrane od poplava na potezu od Bezdana do Bogojeva.

"Očekujemo da će nivo Dunava da raste do 12. juna, dok ta ogromna količina vode iz srednje Evrope, Nemačke, Austrije, ne prođe kroz našu zemlju", rekao je Babić.

On je istakao da se za sada ne očekuju poplave u Srbiji, ali štabovi za vanredne situacije u svim opštinama pored Dunava već održavaju sjednice i njihovi stručno–operativni timovi preduzimaju mjere kako bi pravovremeno reagovali ukoliko dođe do neželjenih situacija.

"Pripremaju se mehanizacija i ljudstvo, obilaze se nasipi, naročito kritična mesta i ukoliko bude potrebno tamo će se raditi dodatno ojačavanje nasipa i ono što je planom predviđeno u slučaju poplava", rekao je Babić.

Kada je riječ o Savi, koja se kod Beograda uliva u Dunav, Babić je rekao da se ne očekuje da će na Savi doći do znatnijeg porasta vodostaja iako se očekuje da će u Beogradu sporije uticati u Dunav zbog velikog nivoa vode u toj rijeci.

Babić je naveo da je danas održan sastak Republičke direkcije za vode sa svim glavnim vodoprivrednim preduzećima na kojem je dogovoreno kako dalje raditi i što efikasnije se pripremiti za talas koji se očekuje da prođe kroz Srbiju.

Zamjenik rukovodioca odbrane od poplava na sektoru D 12 od Bezdana do Bogojeva Radoslav Josić rekao je za "Blic" da je taj sektor od jutros u redovnoj odbrani od poplava, jer se vodostaj približio granici od 500 centimetara.

Josić je rekao da se očekuje da Dunav narednih dana raste i do pola metra dnevno, a prema prognozama, Dunav će u ponedjeljak ili utorak porasti na sedam metara, što znači da će prijeći granicu vanredne odbrane od poplava.

"Očekujemo da se ponovi situacija iz 2006. godine kada je nivo reke bio 736 centimetara, ali ne više od toga", rekao je Josić.

Laba plavi sjever Češke, Dunav buja

Kriza koja od nedjelje traje u slivu rijeke Vltave u Češkoj, prelila se u rijeku Labu koja poplavnim talasom sada ugrožava sjever zemlje.

U Pragu koji je izbjegao poplavu svog istorijskog centra, ovog puta su se ulice u četvrtima uz rijeku pretvorile u kanale, dok će vodostaj Dunava u Austriji danas dostići vrhunac u Beču, a okolnim gradovima prijeti dalji porast vodostaja.

Vltava je provalila u metro koji je 2002. godine demolirala, ali njen vodostaj je jutros niži za čitav metar te metro ponovo saobraća, osim u najužem centru.

Simbolično danas vrata otvara i praški Zoološki vrt, za sada samo gornji dio u koji su evakuisane životinje iz donjeg, potpuno poplavljenog dijela.

Borba s poplavnim talasom preselila se nekoliko desetina kilometara na sjever, u Mnjelnjik, na ušću Vltave u Labu gdje voda na nekim mjestima probija improvizovani nasip i prijeti da poplavi niže četvrti odakle je stanovništvo evakuisano.

Evakuisan je još ranije i Terezin, bivši nacistički koncentracioni logor i istoimeni gradić koji se 2002. godine iznenada obreo u velikom jezeru.

Laba kojom će poplavni talas stići tek noćas i sutra, parališe već mjesto Usti nad Labom na sjeveru i Dečin na češko-njemačkoj granici, a sa strepnjom poplave kod komšija gleda njemački grad Drezden koji se 2002. godine takođe obreo pod vodom.

U Usti nad Labom rijeka je već prešla vodostaj od 10 metara koji mogu da zadrže mobilne barijere i počela je da se preliva preko njih.

Zatvoreni su mostovi, poplavljeni prilazni putevi, a jedina veza između dvije obale su vozovi.

Dečin, na granici, ubrzano evakuiše stanovnike ugroženih četvrti, a, kao i Usti, i taj grad je Laba presjekla na dva dijela.

Vltavska kaskada, sistem od devet brana i hidrocentrala na Vltavi, po naređenju ministra poljoprivrede Petra Bendla smanjila je za 400 kubnih metara u sekundi protok vode koju ispušta u nadi da će takvom regulacijom Vltave pomoći i gradovima nizvodno, na Labi.

U poplavama u Češkoj za četiri dana poginulo je osmoro ljudi, više od 8.000 je napustilo domove, a sa nabujalim rijekama bori se 14.000 vatrogasaca i 1.300 vojnika.

Štete su manje nego u katastrofalni poplavama prije 11 godina, između ostalog zato što su se, posebno u Pragu, dobro pokazale mobilne barijere i novi planovi odbrane protiv poplava.

Ipak, češka vlada, poslije 11 miliona evra za prvu hitnu pomoć građanima, danas odobrava još 212 miliona evra za sanaciju štete.

Evropska komisija obećala je Njemačkoj, Austriji i Češkoj, teško pogođenim poplavama pomoć iz specijalnog Fonda solidarnosti koji je Evropska unija formirala poslije poplava u Srednjoj Evropi 2002. godine.

Vodostaj Dunava danas najveći u Beču

Danas se u Beču očekuje najveći vodostaj Dunava.

Jedan most u Beču poplavljen je od juče, kao i neki restorani nadomak Dunava, dok bi mreža posebne kanalizacije trebalo da spase grada od poplave.

Od početka poplava u Austriji dvije osobe su poginule, a dvije nestale.

Plovidba Dunavom je zabranjena.

Uzbuna u Budimpešti zbog rasta vodostaja

Uzbuna je proglašena u Budimpešti koja se priprema za rast vodostaja Dunava veći od rekordnog iz 2002. godine kada su Srednju Evropu pogodile katastrofalne poplave.

- Po posljednjim podacima, veliki vodostaj će doći u ponedjeljak, sa nivoom od 875 centimetara, saopštilo je Ministarstvo unutrašnih poslova Mađarske.

Dunav je 2002. godine dostigao vodostaj od 849 centimentara.

- Masa vode koja nam dolazi je ogromna i predstavlja pravu prijetnju za ljudske živote, ali možemo sve da zaštitimo ako radimo dobro, rekao je premijer Viktor Orban i dodao da je narednih dana moguća evakuacija stanovništva.

U kritičnim zonama na sjeveru i zapadu glavnog grada rastu nasipi od džakova s pijeskom.

Zabranjen je izlazak na dunavski kej, a budimpeštanski hoteli kraj rijeke će vjerovatno biti evakuisani.

Orban je rekao da je za pružanje pomoći već spremno 3.600 policajca i 8.000 vojnika.

Slovačka na Dunavu očekuje vodostaj kao 20002. godine

Slovačka na svom dijelu toka Dunava očekuje da poplavni talas iz Njemačke i Austrije bude kao tokom razorne poplave 2002. godine.

Međutim Slovačka se nada da će, zahvaljujući novim barijerama i planu odbrane, šteta biti znatno nego prije 11 godina.

Gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik proglasio je juče vanredno stanje.

Prilaze četvrti Karlova Ves i Devin na zapadnoj periferiji grada kontroliše policija i pomaže prevozeći ljude vojnim kamionima. Škole i obdaništa ne rade.

U četvrtak uveče u Bratislavi se očekuje poplavni talas iznad deset metra, dok je Dunav jutros dostigao vodostaj od 9,68 metara, što hidro-meteorolozi procjenjuju kao "stogodišnju poplavu".

- U Bratislavi nema potrebe da se evakuišu građani. Mobilne barijere i nasipi bi trebalo da izdrže. Računamo da će vodostaj Dunava u poplavnom talasu biti za pola metra niži od barijera, kazao je gradonačelnik Ftačnjik.

Centar Bratislave je nakon poplava 2002. godine uložio velika sredstva u nove nasipe i mobilne barijere koje bi trebalo da zaštite grad i u slučaju poplava kakve dolaze jednom u 1.000 godina.

Žiteljima Bratislave i turistima za sada Dunav izgleda kao atrakcija i dolaze na kej da se slikaju sa nabujalom rijekom u pozadini.

Vatrogasci i spasioci su razmjestili vozila, čamce i pumpe duž cijelog toka Dunava kroz Slovačku.

Vlada je poslala u pomoć 350 vojnika, a premijer Robert Fico je obećao da će se naći još novca ako zatreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana