Поплавни талас стигао до Србије ФОТО

Aгенције
Поплавни талас стигао до Србије ФОТО

Београд, Праг, Беч, - Поплавни талас Дунава стигао је до Србије гдје је код Бездана пређена граница редовне одбране од поплава, али за сада нема опасности да ће и у Србији доћи до поплава, које су погодиле земље средње Европе. Замјеник начелника сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић рекао је Срни да је ниво водостаја на Дунаву у сталном порасту и данас је прешао границу редовне одбране од поплава на потезу од Бездана до Богојева.

"Очекујемо да ће ниво Дунава да расте до 12. јуна, док та огромна количина воде из средње Европе, Немачке, Аустрије, не прође кроз нашу земљу", рекао је Бабић.

Он је истакао да се за сада не очекују поплаве у Србији, али штабови за ванредне ситуације у свим општинама поред Дунава већ одржавају сједнице и њихови стручно–оперативни тимови предузимају мјере како би правовремено реаговали уколико дође до нежељених ситуација.

"Припремају се механизација и људство, обилазе се насипи, нарочито критична места и уколико буде потребно тамо ће се радити додатно ојачавање насипа и оно што је планом предвиђено у случају поплава", рекао је Бабић.

Када је ријеч о Сави, која се код Београда улива у Дунав, Бабић је рекао да се не очекује да ће на Сави доћи до знатнијег пораста водостаја иако се очекује да ће у Београду спорије утицати у Дунав због великог нивоа воде у тој ријеци.

Бабић је навео да је данас одржан састак Републичке дирекције за воде са свим главним водопривредним предузећима на којем је договорено како даље радити и што ефикасније се припремити за талас који се очекује да прође кроз Србију.

Замјеник руководиоца одбране од поплава на сектору Д 12 од Бездана до Богојева Радослав Јосић рекао је за "Блиц" да је тај сектор од јутрос у редовној одбрани од поплава, јер се водостај приближио граници од 500 центиметара.

Јосић је рекао да се очекује да Дунав наредних дана расте и до пола метра дневно, а према прогнозама, Дунав ће у понедјељак или уторак порасти на седам метара, што значи да ће пријећи границу ванредне одбране од поплава.

"Очекујемо да се понови ситуација из 2006. године када је ниво реке био 736 центиметара, али не више од тога", рекао је Јосић.

Лаба плави сјевер Чешке, Дунав буја

Криза која од недјеље траје у сливу ријеке Влтаве у Чешкој, прелила се у ријеку Лабу која поплавним таласом сада угрожава сјевер земље.

У Прагу који је избјегао поплаву свог историјског центра, овог пута су се улице у четвртима уз ријеку претвориле у канале, док ће водостај Дунава у Аустрији данас достићи врхунац у Бечу, а околним градовима пријети даљи пораст водостаја.

Влтава је провалила у метро који је 2002. године демолирала, али њен водостај је јутрос нижи за читав метар те метро поново саобраћа, осим у најужем центру.

Симболично данас врата отвара и прашки Зоолошки врт, за сада само горњи дио у који су евакуисане животиње из доњег, потпуно поплављеног дијела.

Борба с поплавним таласом преселила се неколико десетина километара на сјевер, у Мњелњик, на ушћу Влтаве у Лабу гдје вода на неким мјестима пробија импровизовани насип и пријети да поплави ниже четврти одакле је становништво евакуисано.

Евакуисан је још раније и Терезин, бивши нацистички концентрациони логор и истоимени градић који се 2002. године изненада обрео у великом језеру.

Лаба којом ће поплавни талас стићи тек ноћас и сутра, паралише већ мјесто Усти над Лабом на сјеверу и Дечин на чешко-њемачкој граници, а са стрепњом поплаве код комшија гледа њемачки град Дрезден који се 2002. године такође обрео под водом.

У Усти над Лабом ријека је већ прешла водостај од 10 метара који могу да задрже мобилне баријере и почела је да се прелива преко њих.

Затворени су мостови, поплављени прилазни путеви, а једина веза између двије обале су возови.

Дечин, на граници, убрзано евакуише становнике угрожених четврти, а, као и Усти, и тај град је Лаба пресјекла на два дијела.

Влтавска каскада, систем од девет брана и хидроцентрала на Влтави, по наређењу министра пољопривреде Петра Бендла смањила је за 400 кубних метара у секунди проток воде коју испушта у нади да ће таквом регулацијом Влтаве помоћи и градовима низводно, на Лаби.

У поплавама у Чешкој за четири дана погинуло је осморо људи, више од 8.000 је напустило домове, а са набујалим ријекама бори се 14.000 ватрогасаца и 1.300 војника.

Штете су мање него у катастрофални поплавама прије 11 година, између осталог зато што су се, посебно у Прагу, добро показале мобилне баријере и нови планови одбране против поплава.

Ипак, чешка влада, послије 11 милиона евра за прву хитну помоћ грађанима, данас одобрава још 212 милиона евра за санацију штете.

Европска комисија обећала је Њемачкој, Аустрији и Чешкој, тешко погођеним поплавама помоћ из специјалног Фонда солидарности који је Европска унија формирала послије поплава у Средњој Европи 2002. године.

Водостај Дунава данас највећи у Бечу

Данас се у Бечу очекује највећи водостај Дунава.

Један мост у Бечу поплављен је од јуче, као и неки ресторани надомак Дунава, док би мрежа посебне канализације требало да спасе града од поплаве.

Од почетка поплава у Аустрији двије особе су погинуле, а двије нестале.

Пловидба Дунавом је забрањена.

Узбуна у Будимпешти због раста водостаја

Узбуна је проглашена у Будимпешти која се припрема за раст водостаја Дунава већи од рекордног из 2002. године када су Средњу Европу погодиле катастрофалне поплаве.

- По посљедњим подацима, велики водостај ће доћи у понедјељак, са нивоом од 875 центиметара, саопштило је Министарство унутрашних послова Мађарске.

Дунав је 2002. године достигао водостај од 849 центиментара.

- Маса воде која нам долази је огромна и представља праву пријетњу за људске животе, али можемо све да заштитимо ако радимо добро, рекао је премијер Виктор Орбан и додао да је наредних дана могућа евакуација становништва.

У критичним зонама на сјеверу и западу главног града расту насипи од џакова с пијеском.

Забрањен је излазак на дунавски кеј, а будимпештански хотели крај ријеке ће вјероватно бити евакуисани.

Орбан је рекао да је за пружање помоћи већ спремно 3.600 полицајца и 8.000 војника.

Словачка на Дунаву очекује водостај као 20002. године

Словачка на свом дијелу тока Дунава очекује да поплавни талас из Њемачке и Аустрије буде као током разорне поплаве 2002. године.

Међутим Словачка се нада да ће, захваљујући новим баријерама и плану одбране, штета бити знатно него прије 11 година.

Градоначелник Братиславе Милан Фтачњик прогласио је јуче ванредно стање.

Прилазе четврти Карлова Вес и Девин на западној периферији града контролише полиција и помаже превозећи људе војним камионима. Школе и обданишта не раде.

У четвртак увече у Братислави се очекује поплавни талас изнад десет метра, док је Дунав јутрос достигао водостај од 9,68 метара, што хидро-метеоролози процјењују као "стогодишњу поплаву".

- У Братислави нема потребе да се евакуишу грађани. Мобилне баријере и насипи би требало да издрже. Рачунамо да ће водостај Дунава у поплавном таласу бити за пола метра нижи од баријера, казао је градоначелник Фтачњик.

Центар Братиславе је након поплава 2002. године уложио велика средства у нове насипе и мобилне баријере које би требало да заштите град и у случају поплава какве долазе једном у 1.000 година.

Житељима Братиславе и туристима за сада Дунав изгледа као атракција и долазе на кеј да се сликају са набујалом ријеком у позадини.

Ватрогасци и спасиоци су размјестили возила, чамце и пумпе дуж цијелог тока Дунава кроз Словачку.

Влада је послала у помоћ 350 војника, а премијер Роберт Фицо је обећао да ће се наћи још новца ако затреба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана