Kurdi tjeraju islamiste u Mosul

AA
Kurdi tjeraju islamiste u Mosul

Mosul - Pripadnici kurdskih oružanih snaga Pešmergi zauzeli su Sivar, zapadno od Mosula, koji su u avgustu zauzeli pripadnici terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolija.

Prema informacijama do kojih su došli novinari AA, pripadnici Pešmerga su nakon trodnevnih sukoba sa militantima ISIS-a, ušli u centar Sinjara. Sukobi se nastavljaju na ulicama ovoga grada.

Posljednjih mjeseci pešmerge su oslobodili više od 60 sela i nastavljaju da se kreću prema gradu Mosulu. 

Komandir Pešmergi Sefin Singali kazao je za AA da su uz podršku ratnih aviona koalicionih snaga uspjeli ući u centra Sivara. Pojasnio je da je veliki broj militanata ISIS-a napustilo to područje i utočište pronašlo u Mosulu. Pešmerge vode borbe sa onim militantima koji su odlučili da ostanu u Sivaru.

Singali je dodao da dolaskom novih pripadnika Pešmerga na ovo područje i uz teško naoružanje će uspjeti u potpunosti neutralizirati ISIS na ovom području.

Pripadnici terorističke organizacije ISIS su 3. acgusta od Pešmergi preuzeli pokrajinu Sivar koju Kurdi još nazivaju i Sengal.

Hiljade lokalnih jezida, pripadnika specifične religijske zajednice i etnički Kurdi, koji su većinsko stanovništvo u Sivaru, su izbjegli u mjesto Zaho u Dohuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana