Курди тјерају исламисте у Мосул

АА
Курди тјерају исламисте у Мосул

Мосул - Припадници курдских оружаних снага Пешмерги заузели су Сивар, западно од Мосула, који су у августу заузели припадници терористичке организације ИСИС, јавља Анадолија.

Према информацијама до којих су дошли новинари АА, припадници Пешмерга су након тродневних сукоба са милитантима ИСИС-а, ушли у центар Сињара. Сукоби се настављају на улицама овога града.

Посљедњих мјесеци пешмерге су ослободили више од 60 села и настављају да се крећу према граду Мосулу. 

Командир Пешмерги Сефин Сингали казао је за АА да су уз подршку ратних авиона коалиционих снага успјели ући у центра Сивара. Појаснио је да је велики број милитаната ИСИС-а напустило то подручје и уточиште пронашло у Мосулу. Пешмерге воде борбе са оним милитантима који су одлучили да остану у Сивару.

Сингали је додао да доласком нових припадника Пешмерга на ово подручје и уз тешко наоружање ће успјети у потпуности неутрализирати ИСИС на овом подручју.

Припадници терористичке организације ИСИС су 3. ацгуста од Пешмерги преузели покрајину Сивар коју Курди још називају и Сенгал.

Хиљаде локалних језида, припадника специфичне религијске заједнице и етнички Курди, који су већинско становништво у Сивару, су избјегли у мјесто Захо у Дохуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана