Kurdi se nadaju dodatnoj podršci u Kobaneu

Agencije
Kurdi se nadaju dodatnoj podršci u Kobaneu

Bejrut - Najveća kurdska oružana grupa - Jedinice za zaštitu naroda (YPG) koja brani grad Kobane u Siriji od napada pripadnika ektremističke Islamske države (IS) nada se dodatnoj podršci nakon što su joj Sjedinjene Američke Države iz vazduha dopremile oružje po prvi put, izjavio je njhov portparol Redur Zelil.

Zelil je Rojtersu preko Skajpa rekao da će dopremanje oružja imati pozitivan uticaj na tok vojnih operacija i dodao da se nadaju dodatnoj podršci.

Pentagon je ranije danas saopštio da je iz vazduha dopremio oružje pobunjenicima u sjevernom sirijskom gradu Kobane na granici sa Turskom, koji se bore protiv IS, što je prvo javno priznanje da SAD doprema naoružanje pobunjenicima.

Američka Centralna komanda precizirala je juče da je isporučila oružje, municiju i medicinski materijal za sirijske pobunjenike koji nedjeljama nastoje da zaustave juriš  boraca IS koji su ranije zauzeli velike dijelove Sirije i Iraka.

U kratkom saopštenju se navodi da je avion C-130 Vazduhoplovnih snaga SAD-a isporučio oružje, municija i medicinske zalihe koje su obezbjedile kurdske vlasti u Iraku s ciljem da omogući nastavak otpora protiv IS koji pokušava da zauzme Kobane, prenijela je agencija Rojters.

U istom saopštenju se navodi da je u vazdušnim udarima, poslednjih nekoliko dana, u kombinaciji sa neprestanim otporom pobunjeničkih kopnenih snaga, usporeno napredovanje boraca IS ka gradu i da je ubijeno na stotine njihovih boraca.

"Međutim, bezbjednosna situacija u Kobane je i dalje krhka, pošto IS nastavlja da ugrožava grad i kurdske snage koje nastavljaju da pružaju otpor", navodi se u saopštenju.

Portparol kurdskih snaga u gradu Kobane potvrdio je, na svom tviter nalogu, da je velika količina municije i naoružanja stigla u grad.

Američki zvaničnik je naveo da je isporučeno lako naoružanje, ne navodeći druge pojedinosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana