Курди се надају додатној подршци у Кобанеу

Агенције
Курди се надају додатној подршци у Кобанеу

Бејрут - Највећа курдска оружана група - Јединице за заштиту народа (YPG) која брани град Кобане у Сирији од напада припадника ектремистичке Исламске државе (ИС) нада се додатној подршци након што су јој Сједињене Америчке Државе из ваздуха допремиле оружје по први пут, изјавио је њхов портпарол Редур Зелил.

Зелил је Ројтерсу преко Скајпа рекао да ће допремање оружја имати позитиван утицај на ток војних операција и додао да се надају додатној подршци.

Пентагон је раније данас саопштио да је из ваздуха допремио оружје побуњеницима у сјеверном сиријском граду Кобане на граници са Турском, који се боре против ИС, што је прво јавно признање да САД допрема наоружање побуњеницима.

Америчка Централна команда прецизирала је јуче да је испоручила оружје, муницију и медицински материјал за сиријске побуњенике који недјељама настоје да зауставе јуриш  бораца ИС који су раније заузели велике дијелове Сирије и Ирака.

У кратком саопштењу се наводи да је авион Ц-130 Ваздухопловних снага САД-а испоручио оружје, муниција и медицинске залихе које су обезбједиле курдске власти у Ираку с циљем да омогући наставак отпора против ИС који покушава да заузме Кобане, пренијела је агенција Ројтерс.

У истом саопштењу се наводи да је у ваздушним ударима, последњих неколико дана, у комбинацији са непрестаним отпором побуњеничких копнених снага, успорено напредовање бораца ИС ка граду и да је убијено на стотине њихових бораца.

"Међутим, безбједносна ситуација у Кобане је и даље крхка, пошто ИС наставља да угрожава град и курдске снаге које настављају да пружају отпор", наводи се у саопштењу.

Портпарол курдских снага у граду Кобане потврдио је, на свом твитер налогу, да је велика количина муниције и наоружања стигла у град.

Амерички званичник је навео да је испоручено лако наоружање, не наводећи друге појединости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана