Kurdi se igraju vatrom

Agencije
Kurdi se igraju vatrom

Bagdad - Irački premijer Hajder al Abadi izjavio je da kurdski planovi za održavanje referenduma o nezavisnosti izgledaju kao igranje vatrom, objavili su lokalni mediji.

Abadijev komentar uslijedio je nakon što je parlament autonomnog kurdskog regiona na sjeveru Iraka u subotu odobrio plan regionalne vlade za održavanje referenduma 25. septembra.

- Ovo glasanje moglo bi ugroziti sve ono što su Kurdi postigli pod samoupravnom vlašću - prenijela je Abadijeve riječi iračka agencija "Medija njuz".

Premijer Iraka prethodno je izjavio da se priprema da vojno interveniše ukoliko referendum Kurda o nezavisnosti rezultira sukobima.

Abadi je ocijenio referendum kao opasnu eskalaciju koja će pozvati na kršenje iračkog suvereniteta.

Poslanici iračkog Kurdistana odobrili su održavanje referenduma o nezavisnosti te autonomne oblasti u Iraku 25. septembra, dok su članovi opozicije bojkotovali prvu sjednicu vlade u dvije godine.

Potpredsjednik iračkog Kurdistana Džafar Ajmenki, koji je predsjedavao sjednici, rekao je da će referendum biti održan nakon što je 65 poslanika koji su bili prisutni glasalo za. Iran i Turska su takođe izrazili svoje nezadovoljstvo zbog referenduma, rekavši da bi referendum mogao izazvati separatističke tendencije među kurdskom populacijom te dvije zemlje.

Erdogan i Abadi u Njujorku

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da će se sastati sa iračkim premijerom Hajderom al Abadijem tokom svoje posjete SAD, sa kojim će razgovarati o kurdskim planovima za održavanje referenduma o nezavisnosti.

Obraćajući se novinarima pred odlazak u Njujork, gdje će prisustvovati sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Erdogan je rekao da Ankara i Bagdad dijele isto mišljenje o najavljenom referendumu i dodao da bi to podijelilo Irak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana