Курц покушава да избјегне пад прелазне владе

Танјуг
Курц покушава да избјегне пад прелазне владе

Беч - Аустријски канцелар Себастијан Курц разговарао је данас с представницима парламентарних партија у настојању да спријечи изгласавање неповјерења прелазној влади, која је од јуче на власти, и нагласио да ће она водити бригу о очувању стабилности земље до пријевремених избора и формирања нове.

На састанак у сједиште канцелара, све странке, изузев Неос-а, послале су "нижи ниво", то јест, нису дошли лидери, већ шефови посланичких клубова, чиме су показале став према актуелној влади.

"Прелазна влада је јуче почела да ради, а њен циљ и задатак јесте да обезбиједи стабилност и припреми пријевремене изборе. На том путу је важно да је усаглашена с предсједником земље, али и да постоји дијалог с парламентарним партијама", објаснио је Курц на конференцију за штампу послије разговора.

Рекао је да је представницима парламентарних партија дао конкретне приједлоге како треба да функционише сарадња прелазне владе и парламента.

Истакао је да ће најважнија тема наредних мјесеци битие расвјетљавање афере која је довела до распада владајуће коалиције и додао да је осигурао да Министарство унутрашњих послова добије све потребне ресурсе за спровођење истраге.

"Истрага мора да се спроведе како по питању свих оптужби и гласина на рачун оних који се налазе на видео снимцима, али и да се расвјетли ко је налогодавац и финансијер тих снимака. Пошто се на видео снимцима разговара о државним пословима, успоставили смо радну групу у Министарству за инфраструктуру и саобраћај која треба да провјери све послове које је држава расписала у протеклих годину и по дана", прецизирао је канцелар.

Курц је нагласио да прелазна влада неће предузимати никаква нова постављења, нити предлагати законе, већ ће правне акте доносити само у циљу одржавања статуса кво, односно у случају преке потребе.

Исто тако је навео да прелазна влада неће улазити у нове инвестиције, а с тим у вези је казао да неће бити ни оглашавања у вези с радом владе.

"Предложио сам парламентарним партијама укључење у послове владе. У основи, на састанцима владе учествују министри и шефови посланичких клубова коалиционих партнера. Пошто не постоји коалициона сарадња, предложио сам да на сједницама прелазне владе присуствују шефови посланичких клубова свих парламентарних партија, како би имали што већу тарнспарентност и размјену информација са скупштином", објаснио је Курц.

"Наша рука је испружена, а мој циљ је да имамо стабилност и професионалност до избора, умјесто несигурности и свађа. Полазим од тога да ће предизборна кампања бити веома бурна и зато је важно да влада обавља свој посао", казао је канцелар.

Упитан да ли очекује да ће у уторак још бити канцелар, подсјетио је да је парламент за понедјељак заказао ванредну сједницу на којој ће се расправљати о повјерењу влади.

"Одлуку о томе да ли ћу бити канцелар, у уторак доноси парламент", поручио је Курц, који је још јуче био увјеренији да ће "преживјети" гласање.

Истовремено је указао да експерте које је увео у владу на мјеста Слободарске партије Аустрије (ФПО) чији су министри напустили владу, нико није оспорио.

Он је подсјетио да се ради о експертима који су или већ имали водеће функције или их имају у ресорима које сада воде, и да припадају различитим политичким опцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана