Курц најавио пријевремене изборе

Танјуг
Курц најавио пријевремене изборе

Беч - Аустријски канцелар Себастијан Курц саопштио је вечерас да ће предсједнику Аустрије предложити да распише пријевремене изборе у најскоријем року.

Ралозг за такву одлуку је оставка вицепремијера Хајнца Кристијана Штрахеа, лидера Слободарске партије (ФПО), коју је он поднио након појављивања снимака на којима се види како наводно нећаки једног руског милијардера обећава државне послове за финансијску подршку његовој странци, Курц је на конференцији за штампу која је била најављивана за послије подне, па неколико пута одлагана, рекао да је послије свега имао више могућности, али се одлучио да предложи предсједнику да распише пријевремене изборе.

“Могао сам лако да се одржим на власти промјеном људи у влади и чињењем као да ништа није било или да извршим летећу промјену уводећи Социјалдемократску партију (СПО) и да поново добијемо исти застој у функционисању владе, а што сам критиковао годинама и што не треба нашој земљи. Мени лично то не би био исправан пут, јер сам ушао у политику не да заузимам неку функцију, већ да учиним нешто за земљу и грађане”, објаснио је Курц.

Казао је да је његов циљ да ради за Аустрију, да је својим приступом и крусом промјени, уз подршку већине грађана, али без инцидената и скандала.

“Вјерујем да то тренутно није могуће ни са ким. ФПО то не може, СПО не дијели мој приступ, а мале партије су премале да буду подршка. Зато сам данас предсједнику предложио расписивање превремених избора у најскоријем року”, рекао је Курц.

Оцијенивши да су посљедња 24 сата била драматична, подсјетио је да је прије двије године изашао на изборе да донесе промјене земљи, која је била паралисана застојем у владајућој коалицији, обиљежена културом свађе и гдје је систем био важнији од грађана.

“Зато су грађани 15. октобра 2017. свјесно гласали за промјене. Тада сам рекао да ћу увијек бити веран ономе што сам обећао, шта год да се деси. Обећао сам да ћу истину говорити и када је то непријатно. Рекао сам да ћу чинити све што је исправно и потребно. То је увијек био мој стил и остаће тако”, поручио је Курц.

Рекао је и да је био свјестан да ће пут са ФПО као партнером изазвати бројна противљења, али и да је тада то била једина странка спремна на сарадњу.

И сада, након двије године, додао је, спроведено је оно што је обећано грађанима.

“Успјели смо да политику задуживања прекинемо, смањимо порески терет на запослене, илегалну миграцију значајно смањимо и успјели смо да покренемо реформе у образовању, да спојимо социјална осигурања и вратимо Аустрију по питању дигитализације на врх ЕУ. И поред непријатних догађаја зато желим да захвалим члановима владе, без обзира из које су странке”, казао је.

Рекао је и да је у претходне двије године морао много да се уздржава, наводећи инциденте попут оних са ксенофобичним пјесмама, десничарским групацијама и сталним појединачним испадима чланова ФПО.

“Иако се нисам увијек јавно изјашњавао, било је ситуација у којима  ми је то тешко падало, али у духу сарадње нисам реаговао раскидањем коалиције”, објаснио је он.

Послије јучерашњег видеа, међутим, како је рекао, “прекипјело је”.

Иако методе снимања јасно презире, каже да је садржај ипак такав какав је.

“Шта је о мени речено од увреда до гласина то није битно. Оно што је тешко и проблематично су идеје злоупотребе власти, опхођење према новцу пореских обвезника и степен разумијевања према медијима. ФПО штети тиме реформском пројекту и путу промјена, али и угледу Аустрије и то не одговара политичком приступу који имам, а то је да морамо да служимо грађанима и држави”, објаснио је Курц.

Како је рекао, послије данашњих разговора са представницима ФПО није стекао утисак да у тој странци постоји жеља за промјеном, изузев двије оставке, а то би, примјетио је, било и те како потребно.

Најавио је да ће ОВП и даље да се залаже за промјене и спровођење започетог курса, те позвао грађане који су били задовољни досадашњим радом да га подрже на изборима.

“У нашој земљи морамо имати јасан однос и јасан налог грађана једном човјеку који треба да води државу. За то ћу се борити наредих мјесеци”, најавио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана