Kurc: Odustati od neuspjelog sistema kvota

Srna
Kurc: Odustati od neuspjelog sistema kvota

Beč - Novi austrijski kancelar Sebastijan Kurc pozvao je na okončanje "neuspjelih" pokušaja da se postigne sistem kvota za raspodjelu azilanata širom EU i zatražio nove napore za pomoć izbjeglicama u njihovim matičnim državama.

Analitičari podsjećaju da je Kurc, dok je bio na funkciji šefa diplomatije, bio snažan kritičar odluke njemačkog kancelara Angele Merkel da 2015. godine otvori granice za više od milion izbjeglih.

Od kako je početkom sedmice stupio na dužnost kancelara, Kurc je stao na stranu svojih centralnoevropskih susjeda poput Mađarske i Češke i protiv je prijedloga koji podržava Njemačka za raspodijelu azilanata po članicama EU.

"Primoravanje država da preuzmu izbjeglice Evropu neće odvesti nikuda. Diskusija o tome nema nikakvog smisla. Migranti koji idu ka Evropi ne žele u Bugarsku ili Mađarsku, već Njemačku, Austriju ili Švedsku", naglasio je Kurc u izjavi za njemački dnevnik "Bild am Zontag".

Umjesto jačanja, kako je rekao, neuspjele politike, Kurc je pozvao EU da pruži podršku naporima, možda i vojno, da se pomogne migrantima u njihovim matičnim državama ili susjednim zemljama.

"Ukoliko to ne bude moguće, onda im treba pomoći u bezbjednim zonama na njihovom kontinentu. EU treba da pruži podršku tome, možda da to čak i organizuje i da to podrži vojno", naglasio je Kurc.

Iz intervjua nije jasno na koju je vrstu vojne podrške Kurc mislio.

Međutim, evropski lideri su povremeno sugerisali da bi EU mogla dati svoj doprinos u mirovnim operacijama za stabilizaciju sukoba u Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana