Курц: Брине ме стање у ЕУ, мигранте треба зауставити у Африци

Танјуг
Курц: Брине ме стање у ЕУ, мигранте треба зауставити у Африци

Аустријски канцелар Себастијан Курц сматра да агенција ЕУ за заштиту границе (Фронтекс) треба да добије нови мандат.

Курц је, у интервјуу њемачком дневнику „Велт ам Зонтаг”, оцијенио да би Фронтекс требало убудуће да дјелује већ у сјеверној Африци, како би мигранте спречио да пређу преко Медитерана.

Фронтекс, према његовим ријечима, треба да добије нови мандат, како би, уз сагласност трећих држава, то јест тамошњих влада, могао да дјелује на сјеверу Африке.

Циљни датум 2027. када је планирано да Фронтекс има 10.000 службеника је, према Куцу, прекасно.

„Мора много брже да се то уради ако желимо илегалну миграцију дјелотворно да спречимо. Уз то Фронтекс треба да има јасан политички мандат који би службеницима омогућио ефективно да предузима потребне мјере”, нагласио је он.

Курц је истакао да је циљ да се „прљави пословни модел кријумчара заустави и спречи да бродови кријумчара уопште крену на опасно путовање преко мора”.

Истакао је да Фронтекс треба илегалну миграцију да обустави на спољној граници ЕУ, да их снабдијева и онда, у иделаним случајевима, врати у земље поријекла или транзита.

Курцу задаје бригу актуелно унутрашње стање у ЕУ.

„Запад критикује исток, сјевер југ и обратно. У ЕУ постоји све више схватање да неко треба другог да васпита”, критиковао је он додајући да постоје и „дисциплиновани, који се плаше оних који не поштују буџетска правила”.

Иначе, Аустрија од 1. јула преузима предсједавање ЕУ и, према ријечима Курца, планира да смањи тензије унутар ЕУ, те жели да буде градилац мостова између истока и југоистока.

„Наша тежиста су заштита спољне границе ЕУ, унутрашња безбједност, као и борба против тероризма и радикализације”, објаснио је он.

Критички се Курц осврнуо и у вези спољне политике САД, која је, како каже, постала „непредвидива” Европљанима.

“Европа због тога мора бити јединствена”, затражио је он додајући да је грешка што су САД иступиле из нуклеарног споразума са Ираном.

“Ми Европљани ћемо се наредних недјеља заложити да спасимо договор са Ираном, све док се Иран буде придржавао споразума”, најавио је Курц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана