Kuma kokaina bila jedini Eskobarov rival

Agencije
Kuma kokaina bila jedini Eskobarov rival

Bogota - Grizelda Blanko bila je jedna od najozloglašenijih kolumbijskih narko-bosova tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, a njenoj okrutnosti i vladavini jedini rival mogao je da bude Pablo Eskobar koji je pratio njene stope.

Dok je Eskobar još uvijek krao automobile u Medelinu, Grizelda je izgradila kokainsku imperiju u Njujorku. Sa nadimkom "kuma kokaina" njena užasna okrutnost bila je gotovo bez premca. Ukupan broj ubistava koji stoje iza Grizelde još uvijek je nepoznat, ali procjenjuje se da je bilo negdje između 40 i 200 ljudi. Blanko je rođena u Kartageni, a sa tri godine preselila se sa majkom u Medelin, isti grad u kom je odrastao i zloglasni Pablo Eskobar.

Prije tinejdžerskih dana, Grizelda je postala vješt džeparoš i sa 14 godina pobjegla je od kuće. Navodno, kada je imala samo 11 godina, kidnapovala je dječake iz bogatog komšiluka i tražila otkupninu.

Grizelda je odrasla u vrijeme vrlo nasilne Kolumbije, tako da je krv i ubistvo nešto na šta je ona navikla. U ranim sedamdesetim godinama, Grizelda je upoznala svog drugog muža, dilera kokaina i trgovca ljudima, Alberta Brava. Zajedno su postali glavni igrači u kolumbijskoj trgovini kokainom, a uštedjela je i dovoljno novca da se presele u Njujork.

Njen biznis sa kokainom procvjetao je prije svega zbog njihovih kontakata sa dobavljačima u Kolumbiji, koja je bila tada prestonica droge. Kada je zbog načina života prošla sve, od luksuza do zatvora, vratila se u Kolumbiju 2004. godine, ona se odrekla svog kriminalnog života.

Septembra 2012. godine, kada je u 69. godini ubijena u atentatu motorom, metodom koji je ona izmislila, ispred mesare.

Ona je sahranjena na istom groblju kao Pablo Eskobarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana