Krvava bitka za Tikrit

blic.rs
Krvava bitka za Tikrit

Sukobi između džihadista iz grupe "Islamska država" i iračkih snaga, koje imaju podršku šiitske milicije, i dalje traju u sjevernom dijelu iračkog grada Tikrita, koji su džihadisti okupirali u junu.

 „Iračke snage nastoje da oslobode posljednje uporište žIslamske državež u ovom gradu, a posebno kvart Kadisija, u sjevernom dijelu Tikrita", izjavio je irački ministar spoljnih poslova Mohamed Al Gaban, piše Blic.

On je dodao da je veći dio Tikrita danas oslobođen, ali da je ostalo još nekoliko zona u gradu gdje džihadisti pružaju otpor, prenio je Rojters.

Američki ministar odbrane Ešton Karter ocjenio je, povodom saopštenja iračkih snaga da su oslobodile Tikrit, da se borba protiv Islamske države odvija dobro, ali da je prerano za proglašavanje pobjede.

"Mislim da je prerano reći da pobjeđujemo, ali mislim da smo nanijeli mnogo štete", naglasio je on u intervjuu TV-mreži NBC, dodajući da je sada ključno da lokalne snage zadaju udarac Islamskoj državi.

Iračke snage su oslobodile Tikrit nakon jednomesečne borbe, saopštio je premijer Hajder al Abadi.

Tikrit je od juna prošle godine bio pod kontrolom Islamske države, a američki borbeni avioni su prošle nedelje počeli da vazdušnim udarima pomažu kopnenu ofanzivu iračkih snaga.

"Uspjeh eksperimenta Tikrit biće nastavljen i u drugim oblastima", najavio je Al-Abadi.

 SAD: Šiitska milicija se povukla iz Tikrita

Karter ističe da će biti potrebno još vremena za poraz Islamske države, ukazujući da je u toku formiranje koalicije i snaga, ali da je uveren da će međunarodna zajednica pobediti.

Gubitak Tikrita je prvi veliki poraz Islamske države od oslobadjanja Kobanija, oktobra prošle godine.

Ministar unutrašnjih poslova Iraka Mohamed Salem al Gaban rekao je danas da očekuje da će iračke snage, koje se još bore protiv preostalih grupa boraca Islamske države, za par sati preuzeti punu kontrolu nad Tikritom.

On je istakao da je cilj da se oslobodi Tikrit i tamo uspostavi normalan život što je brže moguće.

Prema njegovim riječima vlada će pomoći raseljenim licima da se vrate, a biće uspostavljena i civilna odbrana koja će grad štititi od terorista, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana