Krsmanović: Dobro je da javnost zna za nestalu Tijanu

Tanjug
Krsmanović: Dobro je da javnost zna za nestalu Tijanu

Beograd - Portparol nevladine organizacije "Astra" Elena Krsmanović izjavila je danas da je dobro što je čitava zemlja upoznata sa slučajem nestale Tijane Jurić.

Ona je dodala da ipak ne može da komentariše konkretan slučaj.

Što je više aktera uključeno moguće je da se slučajevi lakše rješavaju, rekla je Krsmanovićeva Tanjugu.

Krsmanovićeva je istakla da, prema podacima MUP-a, u Srbiji godišnje nestane od 100 do 150 djece, a da se u 98 odsto slučajeva radi o tome da je dijete pobjeglo od kuće ili da se izgubilo.

U tim slučajevima, djeca se u kratkom vremenskom periodu sama vrate kući ili ih policija dovede. U preostala dva odsto slučaja, najvažnije je da se u što kraćem vremenskom periodu dijete pronađe, navela je Krsmanović.

Ona je podsjetila da NVO "Astra", koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima, ima otvoren broj za prijavu nestale djece: 116 000, koji je besplatan.

"Prošle godine na evropskom broju za nestalu decu 116 000 pristiglo je 110 poziva i 12 slučajeva, od čega je bila jedna otmica, dva puta se dete izgubilo, a devet puta je pobeglo", rekla je Krsmanovićeva, precizirajući da se radi od 10 djevojčica i dva dječaka.

Tijana Jurić iz Subotice nestala je u noći između 25. i 26. jula.

Posljednji put viđena je 26. jula u 00.25 časova nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku, između ulica Tri istarske žrtve i Njegoševe. Na neasfaltiranom dijelu puta pronađeni su predmeti, koji prema izjavi majke, pripadaju nestaloj djevojčici.

Bajmok, Stari i Novi Žednik, Mišićevo, Đurđin, Aleksa Šantić, Pačir oblijepljeni su sa plakatima nestale djevojke, a otac djevojke, Igor Jurić uputio je apel svima da ukoliko imaju pravu informaciju jave policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana