Kroz ruine, smrad i zmije do američkog sna

Glas Srpske
Kroz ruine, smrad i zmije do američkog sna

Matijas Romero, Meksiko - Migranti iz Centralne Amerike koji putuju ka SAD žale se da se u kampovima u južnom Meksiku suočavaju sa nesnosnim smradom, otrovnim zmijama i slabim osvjetljenjem, a neki su se smjestili u napušteni hotel koji je oštetio zemljotres.

Hiljade migranata stiglo je u grad Matijas Romero poslije iscrpljujućeg putovanja volovskim kolima iz Oahake, gdje su propustili autobus kojem su se nadali, prenijeli su mediji.

Migrant iz Hondurasa Sezar Karaka (26) kaže da je ubio otrovnu zmiju u žbunu u blizini mjesta na ulazu u Matijas Romero gdje su postavili kamp.

- Ta zmija ujeda djecu i ubija ih - kaže on.

Zmije, metar dugačke, uz pritužbe na neprijatne mirise i slabo osvjetljenje, navele su migrante da pređu u prazan hotel koji je oštećen u zemljotresu 2017. godine.

Migranti nisu rekli kojim putem namjeravaju da krenu ka sjeveru niti na kom mjestu žele da pređu granicu sa SAD, ali s obzirom na to gdje se nalaze, najvjerovatnije će to biti granica sa Teksasom, navode američke agencije.

Još jedan karavan je ranije ove godine prošao istim putem - kroz Verakruz, ali se vratio ka Sijudad Meksiku i na kraju krenuo ka Tihuani na krajnjem sjeverozapadu, ali su malobrojni uspjeli na tom putu.

Takvi karavani su godinama prolazili prilično neopaženo, ali se američki predsjednik Donald Tramp proteklih mjeseci, a naročito sedmica, fokusirao na pograničnu bezbjednost čineći je jednim od gorućih pitanja u kampanji uoči izbora na polovini mandata, koji će biti održani iduće nedjelje.

Iznureni višednevnim pješačenjem, mnogi migranti su odustali od putešestvija i vratili se kući ili su, pak, zatražili zaštićeni status u Meksiku.

Američko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da broj migranta koji su podnijeli zahtjev za izbjeglički status sada iznosi oko 3.000.

Gvozdena zavjesa

Zvanični Vašington je odlučan da zaštiti granicu i spriječi ulazak migranata iz Meksika. Predsjednik SAD Donald Tramp najavio je raspoređivanje 15.000 vojnika, a 5.200 je već na dužnosti. Inženjerci su duž nezaštićenog dijela granice sa Meksikom postavili 35 kilometara žilet-žice. Graničarima su na raspolaganju i helikopteri s opremom za noćno izviđanje koji će olakšati odlučivanje o daljim postupcima vojnika SAD. Amerikanci žele da  spuste gvozdenu zavjesu pred najezdom migranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana