Кроз руине, смрад и змије до америчког сна

Глас Српске
Кроз руине, смрад и змије до америчког сна

Матијас Ромеро, Мексико - Мигранти из Централне Америке који путују ка САД жале се да се у камповима у јужном Мексику суочавају са несносним смрадом, отровним змијама и слабим освјетљењем, а неки су се смјестили у напуштени хотел који је оштетио земљотрес.

Хиљаде миграната стигло је у град Матијас Ромеро послије исцрпљујућег путовања воловским колима из Оахаке, гдје су пропустили аутобус којем су се надали, пренијели су медији.

Мигрант из Хондураса Сезар Карака (26) каже да је убио отровну змију у жбуну у близини мјеста на улазу у Матијас Ромеро гдје су поставили камп.

- Та змија уједа дјецу и убија их - каже он.

Змије, метар дугачке, уз притужбе на непријатне мирисе и слабо освјетљење, навеле су мигранте да пређу у празан хотел који је оштећен у земљотресу 2017. године.

Мигранти нису рекли којим путем намјеравају да крену ка сјеверу нити на ком мјесту желе да пређу границу са САД, али с обзиром на то гдје се налазе, највјероватније ће то бити граница са Тексасом, наводе америчке агенције.

Још један караван је раније ове године прошао истим путем - кроз Веракруз, али се вратио ка Сијудад Мексику и на крају кренуо ка Тихуани на крајњем сјеверозападу, али су малобројни успјели на том путу.

Такви каравани су годинама пролазили прилично неопажено, али се амерички предсједник Доналд Трамп протеклих мјесеци, а нарочито седмица, фокусирао на пограничну безбједност чинећи је једним од горућих питања у кампањи уочи избора на половини мандата, који ће бити одржани идуће недјеље.

Изнурени вишедневним пјешачењем, многи мигранти су одустали од путешествија и вратили се кући или су, пак, затражили заштићени статус у Мексику.

Америчко Министарство унутрашњих послова саопштило је јуче да број мигранта који су поднијели захтјев за избјеглички статус сада износи око 3.000.

Гвоздена завјеса

Званични Вашингтон је одлучан да заштити границу и спријечи улазак миграната из Мексика. Предсједник САД Доналд Трамп најавио је распоређивање 15.000 војника, а 5.200 је већ на дужности. Инжењерци су дуж незаштићеног дијела границе са Мексиком поставили 35 километара жилет-жице. Граничарима су на располагању и хеликоптери с опремом за ноћно извиђање који ће олакшати одлучивање о даљим поступцима војника САД. Американци желе да  спусте гвоздену завјесу пред најездом миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана