Krimu struja, Kijevu ugalj

Agencije
Krimu struja, Kijevu ugalj

Ministar energetike Ukrajine Vladimir Demčišin smatra da je neophodno da se obnovi isporuka struje Krimu kako bi se odblokiralo isporučivanje uglja iz Donbasa.

Prema njegovim riječima, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk se založio za hitno priključivanje Krima u elektroenergetski sistem.

"Ovu situaciju, u kojoj smo već sedam dana i ne dobijamo ugalj, bilo je teško predvidjeti, ali ćemo se izboriti s njom", rekao je Demčišin novinarima.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće odblokirati isporuke uglja s teritorija koje nisu pod kontrolom Kijeva, on je odgovorio: "Naravno da je moguće. Neophodno je uključiti struju Krimu. Razumijem da krimski Tatari imaju svoje političke zahtjeve, neka se oni bave svojim poslom, ali nama je dovoljno da uključimo jedan sistem od 220 megavati kako bismo, kao prvo, sinhornizovali njihov sistem i omogućili pokrivanje osnovnih potreba i kako ne bismo doveli do genocida…", rekao je Demčišin.

"Danas je Jacenjuk izneo stav vlade – mi smo za hitno uključivanje elektrosnabdjevanja Krima. To je zvanična pozicija", dodao je Demčišin.

Jacenjuk je izjavio je da Ukrajina nema dovoljno zaliha uglja za zimu, zbog čega je zatražio da se izradi vanredni plan mjera za rješavanje ovog problema.

"Prema podacima koje imam, jasno je da nema dovoljno zaliha uglja, na šta sam upozoravao prije tri mjeseca. Da ne bi bilo isključenja kao prošle godine, tražim da se bez odlaganja donese vanredni plan mjera kako bi zemlja tokom zime imala stabilan energetski sistem", izjavio je Jacenjuk tokom zasjedanja antikriznog štaba za energetiku.

Ukrajinski ministar energetike ranije je izjavio da Ukrajina ima zaliha uglja najmanje za mjesec dana. Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ograničeno je isporučivanje uglja u Ukrajinu iz Rusije i Donbasa.

Samoproglašena Donjecka narodna republika je ove sedmice obustavila isporučivanje uglja na teritorije koje su pod kontrolom Kijeva i saopštila da ih neće obnoviti dok Ukrajina ne obnovi snabdijevanje Krima električnom energijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana