Криму струја, Кијеву угаљ

Агенције
Криму струја, Кијеву угаљ

Министар енергетике Украјине Владимир Демчишин сматра да је неопходно да се обнови испорука струје Криму како би се одблокирало испоручивање угља из Донбаса.

Према његовим ријечима, украјински премијер Арсениј Јацењук се заложио за хитно прикључивање Крима у електроенергетски систем.

"Ову ситуацију, у којој смо већ седам дана и не добијамо угаљ, било је тешко предвидјети, али ћемо се изборити с њом", рекао је Демчишин новинарима.

Одговарајући на питање да ли је могуће одблокирати испоруке угља с територија које нису под контролом Кијева, он је одговорио: "Наравно да је могуће. Неопходно је укључити струју Криму. Разумијем да кримски Татари имају своје политичке захтјеве, нека се они баве својим послом, али нама је довољно да укључимо један систем од 220 мегавати како бисмо, као прво, синхорнизовали њихов систем и омогућили покривање основних потреба и како не бисмо довели до геноцида…", рекао је Демчишин.

"Данас је Јацењук изнео став владе – ми смо за хитно укључивање електроснабдјевања Крима. То је званична позиција", додао је Демчишин.

Јацењук је изјавио је да Украјина нема довољно залиха угља за зиму, због чега је затражио да се изради ванредни план мјера за рјешавање овог проблема.

"Према подацима које имам, јасно је да нема довољно залиха угља, на шта сам упозоравао прије три мјесеца. Да не би било искључења као прошле године, тражим да се без одлагања донесе ванредни план мјера како би земља током зиме имала стабилан енергетски систем", изјавио је Јацењук током засједања антикризног штаба за енергетику.

Украјински министар енергетике раније је изјавио да Украјина има залиха угља најмање за мјесец дана. Према његовим ријечима, у овом тренутку ограничено је испоручивање угља у Украјину из Русије и Донбаса.

Самопроглашена Доњецка народна република је ове седмице обуставила испоручивање угља на територије које су под контролом Кијева и саопштила да их неће обновити док Украјина не обнови снабдијевање Крима електричном енергијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана