Кремљ: Путин за поправку односа Дипломатама нота

Агенција
Кремљ: Путин за поправку односа Дипломатама нота

Москва -- Путин и даље за поправљање односа са другим земљама, саопштио Кремљ. Истовремено, у руско министарство спољних послова позване дипломате.

Према саопштењу портпарола Кремља Димитрија Пескова, руски предсједник Владимир Путин и даље сматра да је боље поправљање односа са другим земљама, упркос одлуци о протјеривању на десетине западних дипломата због случаја тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије.

Он је навео да се не слаже са оцјеном америчке владе да протјеривање 60 америчких дипломата показује да Русија није заинтересована за дипломатију, пренио је Ројтерс и додаје да је одлука Москве да протјера 60 америчких дипломата била очекивана.

САД су раније ове недјеље донијеле одлуку да протјерају 60 руских дипломата у знак солидарности са Британијом због тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаљом и његове ћерке Јулије. Исту одлуку донијело је више од 25 земаља које су најавиле протјеривање укупно преко 150 руских дипломата.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ће исти приступ као у случају САД, бити примијењен када је ријеч о другим земљама, које су протјерале руске дипломате ове недјеље.

Иначе, амбасадори Њемачке и Француске дошли су данас у руско Министарство спољних послова у Москви. Ројтерс наводи да је испред зграде руског министарства виђено и службено возило британског амбасадора. Како се наводи, у аутомобилу је британски амбасадор Лори Бристоу.

Ускоро је из Министарство спољних послова саопштено да је на разговор позвало амбасадоре западних земаља које су преузеле "непријатељске кораке" у вези са "случајем Скрипаљ", да би им се уручиле протестне ноте.

Амбасадори су позвани и да би их министарство обавијестило о узвратним мјерама, преноси Тасс.

У министарству је био и њемачки амбасадор Ридигер фон Фрич који је послије напуштања зграде изјавио да Русија мора да одговори на питања у вези са тровањем бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља. Он је додао да је Берлин отворен за дијалог са Москвом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана