Kraj dosadašnjeg svjetskog poretka

Agencije
Kraj dosadašnjeg svjetskog poretka

Berlin - Dešavanja u Ukrajini i Siriji označila su kraj dosadašnjeg svjetskog poretka u kome su glavnu riječ imale zapadne zemlje, procjenjuje njemački nedjeljnik "Špigel".

Era dominacije Zapada je prošla, a SAD više ne uspostavljaju i ne garantuju poredak u svijetu.

Ruski lider Vladimir Putin ruši sadašnji poredak, a Kina se za to vrijeme sakrila iza "zavjese", komentariše nedjeljnik.

List ocjenjuje da izolacija Rusije nije uspjela, iako su zapadni političari mjesecima to ponavljali kao mantru. Svjetska politika već odavno ne vrti se oko Evrope. Čak je i Amerika pod rukovodstvom Baraka Obame izgubila ulogu svjetskog lidera, ističe list i navodi da su strukture koje su osiguravale stabilnost u svijetu zastarjele i da ih je potrebno mijenjati. Evropi su potrebni novi dogovori u sferi bezbjednosti, nalik na Helsinški dogovor, zaključuje se u članku. Sa druge strane, zvanični list Komunističke partije Kine "Ženmin žibao" optužio je SAD i Rusiju da su obnovile hladnoratovsko rivalstvo angažovanjem u vojnoj akciji u Siriji, ističući da je era Hladnog rata završena i da te dvije zemlje moraju da izbjegnu vođenje "posredničkog rata". (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana