Корист потискује ривалство ЕУ и “азијског змаја”

Глас Српске
Корист потискује ривалство ЕУ и “азијског змаја”

Париз - Док Кинези улажу по Европи, челници најјачих европских држава затражили су свој простор за инвестиције на кинеском тлу и нагласили да сарадња ЕУ блока и азијског џина мора бити јача од ривалства, док свјетска сила преко Атлантика, и даље зазире од кинеске моћи.

Трговина, економске везе и климатске промјене биле су јуче главне теме у Паризу, гдје је одржан састанак кинеског предсједника Си Ђинпинга, француског Емануела Макрона, њемачке канцеларке Ангеле Меркел и предсједника ЕК Жан-Клод Јункера.

Емануел Макрон је истакао да жели да изгради праведнији, мултилатерални трговински оквир са Кином.

- Морамо кроз акције показати да сарадња доноси више од конфронтације и да ћемо више добити кроз отвореност него кроз затварање врата - рекао је Макрон. Француски лидер је настојао да створи уједињени фронт Европе који би се суочио се с кинеским напретком у трговини и технологији и подстакне уравнотеженији однос са Пекингом. Он је позвао на партнерство с Кином на темељу повјерења.

- Међу нама постоје неслагања, очигледно у историји човечанства моћ не иде без ривалства, нико од нас није наиван - рекао је Макрон, додајући да ЕУ поштује Кину и одлучна је да води дијалог и оствари сарадњу.

Си је покушао да увјери Макрона да је сарадња главни ток у кинеско-европским односима, чак и ако су двије стране имале разлике и постојала је конкуренција између њих.

- Сарадња је већа од надметања. Треба да повећамо позитивну енергију, радимо раме уз раме и помажемо једни другима, и не треба увијек да се осврћемо иза себе са сумњом, већ да се крећемо напријед - рекао је Си.

Ангела Меркел је рекла да Европа жели да игра активну улогу у кинеској иницијативи “Један појас, један пут”, али да она мора водити ка већем реципроцитету у трговини, са чиме се сложио и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер, који је поновио захтјев да европске компаније имају већи приступ кинеском тржишту.

Рекао је да би “европске компаније могле да имају исти степен приступа кинеском тржишту, као што кинеске компаније имају у Европи”.

Са друге стране, САД нису одушевљене било чиме што долази из Кине, иако Пекинг има новац који жели да уложи на страна тржишта. У прилог томе говори и изјава савјетника америчког предсједника Џона Болтона да Европљани дају легитимитет кинеском предаторском приступу инвестирања, чиме је још једном потврдио да САД зазиру од економске кинеске доминације.

Авиони

Француска и Кина потписале су 15 пословних уговора, у вредности од више милијарди евра, саопштено је из кабинета француског предсједништва, а међу њима је и уговор о куповини 300 летелица од “Ербаса”. Вриједност кинеске поруџбине је око 30 милијарди евра.

Вечера

Уочи састанка, лидер Француске је организовао државну вечеру за кинеског предсједника и његову жену на којој су служена кинеска јела као што су  супа са пачетином и мали јањећи ваљенци, али и јастог. Атмосфера током јела је била додатно појачана музиком симфонијског оркестра Кине, али и музиком француског музичара Зонија Халидеја. Један од гостију је покушао да вечеру овјековјечи својим мобилним телефоном али су му брзо пришли припадници кинеске тајне службе и натјерали га да избрише слике. Вечери је присуствовало око 200 гостију, укључујући глумца Алена Делона, Гонг Ли и Елен Роле, чија је сапунска опера “Елен и момци” била доста популарна у Кини деведесетих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана