Kopilot Andreas Lubic namjerno oborio avion !?

B92
Kopilot Andreas Lubic namjerno oborio avion !?

Pariz - Kopilot na letu "Džermanvingsa" 4U 9525 namjerno je oborio letjelicu, rekao je francuski tužilac, prenose svjetski mediji.

Podaci iz crne kutije pokazuju da je kopilot ostao zaključan sam u kabini i da je "namjerno usmjerio letjelicu ka zemlji, sa namjerom da je uništi".

"U kokpitu je vladala poptuna tišina. Kopilot nije rekao nijednu riječ nakon što je pilot izašao iz kabine. Kopilot je namjerno odbijao da otvori vrata pilotu. Ovo nije nesreća", rekao je tužilac.
 

"Na snimku iz kabine koji smo uspjeli naći čuje se kako pilot govori kopilotu da preuzme upravljanje avionom koji je bio stavljen u status lebdenja. No, kopilot je počeo ubrzavati silazak koristeći ključeve za sistem praćenja kako bi počeo obarati avion. Uradio je to svojevoljno", rekao je Brise Robin, francuski tužilac.

Na snimku se čuje i kako je pilot kucao na vrata, ali mu kopilot, koji je imenovan kao Andreas Lubic, nije otvorio. Također, pokušavao ga je kontaktirati kontrolor leta koji ga je upozoravao na visinu, ali nije odgovarao.

"Naglašavam da nije poslan SOS poziv niti bilo kakva poruka o problemu. Kopilot je imao namjeru da sruši avion", kazao je Robin.

Na snimku se čulo kako normalno diše i nije progovarao niti jednu riječ. Prije nego je pilot napustio kabinu, kopilot je davao kratke odgovore. Nakon izlaska pilota, kopilot je šutio 10 minuta.

"Odbio je otvoriti vrata pilotu i okrenuo je dugme kojim je počeo spuštati avion. To je bila njegova odluka", rekao je Robin dodavši kako kopilot nije terorista, te da ništa ne upućuje na teroristički napad.

Andreas Lubic je bio državljanin Njemačke. Ne zna se koja je njegova etnička pripadnost.

"Ne mogu ovo nazvati samoubistvom, ali to je legitimno pitanje", rekao je tužilac.

Ko je kopilot Andreas Lubic?

Andreas Lubic, koji je kopilotirao avionom kompanije "Džermanvingsa" na letu 4U 9525 i namjerno oborio letjelicu je 28-godišnji Nijemac bez veza sa terorizmom.

Lubic je živeo u wemačkom gradu Montabaur i u letački klub se učlanio veoma mlad kako bi ostvario svoj dječački san o letenju, navodi LPC klub na svom sajtu.

"On je ostvario svoj san, san koji je platio svojim životom", dodaju iz kluba.

Bio je jedan od najbolje ocjenjih pilota na svijetu na kvalifikacionim testovima i vrlo brzo nakon završetka obuke počeo je da radi.

Njemački zvaničnici su potvrdili da ne postoje podaci o tome da je na bilo koji način povezan sa terorističkim grupama.

Lubic je bio zaposlen u kompaniji "Džermanvings" od septembra 2013. godine i imao iza sebe 630 sati letačkog iskustva, rekla je portparolka "Lufthanze".

Kako prenosi "Tajm", njegovi sugrađani ga poznaju kao "prilično tihog, ali prijateljski nastrojenog momka".

Pri zapošljavanju, 2013. godine, Lubic je prošao psihološku provjeru.

Posljednji put je otišao u rodni grad prošle jeseni kako bi obnovio dozvolu za jedrilicu i tada "nije pokazivao nikakve znake koji bi mogli da ukažu na depresiju".

"Bio je srećan zbog svog posla u kompaniji i dobro mu je išlo. Odavao je utisak momka koji je zadovoljan", rekao je njegov kolega iz kluba Peter Reker.

Lubic je letačku dozvolu za upravljanje jedrilicom dobio još kao tinejdžer i primljen je u trenažni program "Lufthanze" nakon završetka jednog od najcjenjenijih i najstrožih škola za pilote u Njemačkoj.

Školovanje je završio u Bremenu, u letačkoj školi "Lufthanze", koja je "majka-firma" kompanije "Džermanvings".

Zasad ne postoje nikakve informacije koje bi ga povezale s terorizmom, niti se on uklapa u profil teroriste. Ipak, o vjeroispovesti Lubica se još uvijek ništa ne zna.

Avion Džermanvingsa koji se sa 144 putnika i šest članova posade srušio u južnoj Francuskoj, krenuo je iz Barselone za Diseldorf u utorak, u 10:01 minut, sa 26 minuta zakašnjenja.

U kokpitu je, prema podacima iz crne kutije, nekoliko minuta prije pada aviona Lubic bio sam i nije pustio pilota koji je pokušao i na silu da uđe u kabinu.

Avion je pao otprilike u 10:49 minuta, kada je nestao svaki kontakt sa njim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana