Копилот Андреас Лубиц намjерно оборио авион !?

Б92
Копилот Андреас Лубиц намjерно оборио авион !?

Париз - Копилот на лету "Џерманвингса" 4У 9525 намјерно је оборио летјелицу, рекао је француски тужилац, преносе свјетски медији.

Подаци из црне кутије показују да је копилот остао закључан сам у кабини и да је "намјерно усмјерио летјелицу ка земљи, са намјером да је уништи".

"У кокпиту је владала поптуна тишина. Копилот није рекао ниједну ријеч након што је пилот изашао из кабине. Копилот је намјерно одбијао да отвори врата пилоту. Ово није несрећа", рекао је тужилац.
 

"На снимку из кабине који смо успјели наћи чује се како пилот говори копилоту да преузме управљање авионом који је био стављен у статус лебдења. Но, копилот је почео убрзавати силазак користећи кључеве за систем праћења како би почео обарати авион. Урадио је то својевољно", рекао је Брисе Робин, француски тужилац.

На снимку се чује и како је пилот куцао на врата, али му копилот, који је именован као Андреас Лубиц, није отворио. Такођер, покушавао га је контактирати контролор лета који га је упозоравао на висину, али није одговарао.

"Наглашавам да није послан СОС позив нити било каква порука о проблему. Копилот је имао намјеру да сруши авион", казао је Робин.

На снимку се чуло како нормално дише и није проговарао нити једну ријеч. Прије него је пилот напустио кабину, копилот је давао кратке одговоре. Након изласка пилота, копилот је шутио 10 минута.

"Одбио је отворити врата пилоту и окренуо је дугме којим је почео спуштати авион. То је била његова одлука", рекао је Робин додавши како копилот није терориста, те да ништа не упућује на терористички напад.

Андреас Лубиц је био држављанин Њемачке. Не зна се која је његова етничка припадност.

"Не могу ово назвати самоубиством, али то је легитимно питање", рекао је тужилац.

Ко је копилот Андреас Лубиц?

Андреас Лубиц, који је копилотирао авионом компаније "Џерманвингса" на лету 4У 9525 и намjерно оборио летjелицу је 28-годишњи Нijемац без веза са тероризмом.

Лубиц је живео у wемачком граду Монтабаур и у летачки клуб се учланио веома млад како би остварио свој дjечачки сан о летењу, наводи LPC клуб на свом сајту.

"Он је остварио свој сан, сан који је платио својим животом", додају из клуба.

Био је један од најбоље оцjењих пилота на свијету на квалификационим тестовима и врло брзо након завршетка обуке почео је да ради.

Њемачки званичници су потврдили да не постоје подаци о томе да је на било који начин повезан са терористичким групама.

Лубиц је био запослен у компанији "Џерманвингс" од септембра 2013. године и имао иза себе 630 сати летачког искуства, рекла је портпаролка "Луфтханзе".

Како преноси "Тајм", његови суграђани га познају као "прилично тихог, али пријатељски настројеног момка".

При запошљавању, 2013. године, Лубиц је прошао психолошку провјеру.

Посљедњи пут је отишао у родни град прошле јесени како би обновио дозволу за једрилицу и тада "није показивао никакве знаке који би могли да укажу на депресију".

"Био је срећан због свог посла у компанији и добро му је ишло. Одавао је утисак момка који је задовољан", рекао је његов колега из клуба Петер Рекер.

Лубиц је летачку дозволу за управљање једрилицом добио још као тинејџер и примљен је у тренажни програм "Луфтханзе" након завршетка једног од најцјењенијих и најстрожих школа за пилоте у Њемачкој.

Школовање је завршио у Бремену, у летачкој школи "Луфтханзе", која је "мајка-фирма" компаније "Џерманвингс".

Засад не постоје никакве информације које би га повезале с тероризмом, нити се он уклапа у профил терористе. Ипак, о вјероисповести Лубица се још увијек ништа не зна.

Авион Џерманвингса који се са 144 путника и шест чланова посаде срушио у јужној Француској, кренуо је из Барселоне за Диселдорф у уторак, у 10:01 минут, са 26 минута закашњења.

У кокпиту је, према подацима из црне кутије, неколико минута прије пада авиона Лубиц био сам и није пустио пилота који је покушао и на силу да уђе у кабину.

Авион је пао отприлике у 10:49 минута, када је нестао сваки контакт са њим.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана