Konvoj SAD naišao i na proteste

Agencije
Konvoj SAD naišao i na proteste

Prag - U Češku je nakon puta po Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj stigao američki vojni konvoj od 516 vojnika i 115 oklopnih transportera pod zastavom NATO.

Američki konvoj je prvi put osim dobrodošlice naišao i na proteste.

Konvoj je u Češku ušao u tri kraka koji će se spojiti u ponedjeljak u Pragu, da bi odatle vojnici koji se vraćaju sa tromjesečnih vojnih vježbi u Poljskoj i baltičkim zemljama nastavili u svoju bazu u Njemačkoj.

Na graničnim prelazima, duž puta i u centru gradova koji prolaze pojavile su se danas hiljade radoznalaca ili pristalica konvoja koji su došli da požele dobrodošlicu američkim vojnicima i pokažu da Češka nije proruska ali i protivnici konvoja sa transparentima "USA Word Agressors" - "SAD - svjetski agresor".

"Put iz Vroclava je bio sasvim bez problema, ovo je prvi protest na koji nailazimo", kazao je reporteru Mlade fronte Dnes američki oficir iz konvoja Džon Volaston.

Na graničnom prelazu Bohumin i sa poljske strane granice uz put i na nadvožnjacima okupilo se preko 1.000 Čeha, mahom pristalica konvoja sa američkim zastavama i osjetno manje protivnika. Konvoj koji je podijeljen u grupe od nekoliko desetina vozila, kako bi se lakše odvijao saobraćaj dočekali su na granici i kao počasna pratnja nastavili za oklopnim transporterima strajker i češki motociklisti iz Kluba Harlej Dejvidson u Ostravi.

"Drago mi je što su tu. Mi smo u NATO i logično je što će ići našim putevima", kazao je jedan od oko stotinu motociklista koji kao simbol dobrodošlice prate u grupama od po nekoliko desetina konvoj.

Ni u Češkoj gdje se jedino očekuju protesti na trasi dugoj 1.800 kilometara, konvoj ne prati armijsko obezbjeđenje, već kao i u Poljskoj samo oko 90 pripadnika vojne policije a za eventualne blokade ili izgrede tokom protesta protiv konvoja zadužena je redovna policija.

"Konvoj treba da posluži da smiri neposlušan region Češke i posvađa Evropu sa Rusijom. To je demonstracija sile. Mnogi češki građani uviđaju da je to za nas ekonomski nepovoljno", komentarisao je danas u češkoj javnoj televiziji ČT dolazak konvoja lider nereformisanih čeških komunista Vojteh Filip.

Konvoj kao demonstrativno prikazivanje solidarnosti NATO i SAD sa istočnoevropskim saveznicima koji se plaše prelivanja sukoba iz Ukrajine preko njihovih granica i Rusije podržava cio češki državni vrh, kao normalno i logično ispunjenje savezničkih obaveza i 82 odsto Čeha, dok 17 odsto na konvoj gleda kao na neželjni boravak strane armije ili čak kao na okupaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana