Конвој САД наишао и на протесте

Агенције
Конвој САД наишао и на протесте

Праг - У Чешку је након пута по Естонији, Летонији, Литванији и Пољској стигао амерички војни конвој од 516 војника и 115 оклопних транспортера под заставом NATO.

Амерички конвој је први пут осим добродошлице наишао и на протесте.

Конвој је у Чешку ушао у три крака који ће се спојити у понедjељак у Прагу, да би одатле војници који се враћају са тромjесечних војних вjежби у Пољској и балтичким земљама наставили у своју базу у Њемачкој.

На граничним прелазима, дуж пута и у центру градова који пролазе појавиле су се данас хиљаде радозналаца или присталица конвоја који су дошли да пожеле добродошлицу америчким војницима и покажу да Чешка није проруска али и противници конвоја са транспарентима "USA Word Agressors" - "САД - свjетски агресор".

"Пут из Вроцлава је био сасвим без проблема, ово је први протест на који наилазимо", казао је репортеру Младе фронте Днес амерички официр из конвоја Џон Воластон.

На граничном прелазу Бохумин и са пољске стране границе уз пут и на надвожњацима окупило се преко 1.000 Чеха, махом присталица конвоја са америчким заставама и осјетно мање противника. Конвој који је подијељен у групе од неколико десетина возила, како би се лакше одвијао саобраћај дочекали су на граници и као почасна пратња наставили за оклопним транспортерима страјкер и чешки мотоциклисти из Клуба Харлеј Дејвидсон у Острави.

"Драго ми је што су ту. Ми смо у NATO и логично је што ће ићи нашим путевима", казао је један од око стотину мотоциклиста који као симбол добродошлице прате у групама од по неколико десетина конвој.

Ни у Чешкој гдје се једино очекују протести на траси дугој 1.800 километара, конвој не прати армијско обезбјеђење, већ као и у Пољској само око 90 припадника војне полиције а за евентуалне блокаде или изгреде током протеста против конвоја задужена је редовна полиција.

"Конвој треба да послужи да смири непослушан регион Чешке и посвађа Европу са Русијом. То је демонстрација силе. Многи чешки грађани увиђају да је то за нас економски неповољно", коментарисао је данас у чешкој јавној телевизији ЧТ долазак конвоја лидер нереформисаних чешких комуниста Војтех Филип.

Конвој као демонстративно приказивање солидарности NATO и САД са источноевропским савезницима који се плаше преливања сукоба из Украјине преко њихових граница и Русије подржава цио чешки државни врх, као нормално и логично испуњење савезничких обавеза и 82 одсто Чеха, док 17 одсто на конвој гледа као на нежељни боравак стране армије или чак као на окупацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана