Конгрес САД одао посљедњу почаст генералу који је бомбардовао Србе

Агенције
Конгрес САД одао посљедњу почаст генералу који је бомбардовао Србе

Вашингтон - Конгрес Сједињених Америчких Држава одао је прошле седмице посљедњу почаст генералу америчких ваздушних снага Мајклу Чарлсу Шорту који је планирао и водио операцију "Намјерна сила" коју је НАТО провео против Војске РС у Босни и Херцеговини 1995. године, сазнаје Фена.

Генерал Шорт је преминуо у Сафолку, након борбе са тешком болешћу. У војној служби је био 51 годину, а једна од најважнијих мисија била је током НАТО операција на Балкану деведесетих година прошлог вијека.

Како је наведено у обраћању сенатора Џона Бузмана, генерал Шорт је наредио више од 35.000 борбених акција на простору бивше Југославије.

- Био је начелник штаба команданта НАТО ваздушних снага у Напуљу 1995. године током операције у Босни и Херцеговини. Годину касније, као директор операција америчких ваздушних снага био је одговоран за распоређивање НАТО снага и опреме у БиХ – појаснио је сенатор Бузман у документу који је објављен на интернет страници Конгреса.

Генерал Џорџ Џоулуван, тада врховних командант америчких снага у Европи је имао само ријечи похвале за њега.

- Он је планирао бомбардовање у БиХ 1995. године, а онда када смо распоредили снаге на терену његова улога у координацији транспорта била је од клучне важности. Био је импресиван, јер није био само професионалан, већ и иновативан – рекао је генерал Џоулуван.

Три године касније, генерал Шорт се вратио у Напуљ као командант НАТО ваздушних снага за јужну Европу и водио операцију која је зауставила сукобе на Косову.

- Путовао је са амбасадором Ричардом Холбруком у Београд на дио преговора са Слободаном Милошевићем. Током састанка, Милошевић се окренуо према њему и рекао: "Дакле, ви сте човјек који ћете ме бомбардовати". Али, генерал Шорт је тад рекао да се нада како се то неће догодити уколико Србија прихвати план. "Али, да, у суштини сте управу. У једној руци су ми ловци, а у другој бомбардери, па ви можете изабрати" – пренио је Бузман ријечи америчког генерала.  

Неколико седмица након тога генерал Шорт је водио операцију НАТО снага у Србији која је трајала 78 дана

Генерал Шорт је добитник низа највиших војних признања, а пензионисао се 2000. године. Умро је уз своје најближе, 27. октобра ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана