Коме звоне Путин и Трамп?

Агенције
Коме звоне Путин и Трамп?

Москва - Судећи по броју телефонских позива у посљедњих годину и по, лидери двију најмоћнијих држава Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, један другоме нису били у врху приоритета.

Према статистици коју је направио портал “Статиста”, Трамп и Путин су један другоме телефонирали само осам пута у посљедњих 18 мјесеци. Ко прати односе велесила, зна да су контакти некадашњих руских, а прије тога совјетских предсједника с колегама у САД у одређеним периодима били интензивнији, па је и разговора било више.

Што се тиче Путина, он се држи дипломатског паритета и сигурно би радо чешће контактирао са Трампом, али постоји проблем што од тренутка кад је амерички предсједник сјео у главну фотељу њега нападају политичари и новинари оптужујући га да му је Москва помагала да побједи супарницу Хилари Клинтон.

Од западних лидера, Трамп је начешће телефоном разговарао са предсједником Француске Макроном - чак 25 пута. На другом мјесту те “телефонске ранг-листе” је Тераза Меј, којој је Трамп телефонирао 22 пута. На трећем мјесту је премијер Јапана Абе, са 16 телефонских разговора. Интересантно је да је са Ангелом Меркел Трамп разговарао само 11 пута.

Колико су захладили односи Вашингтона и Анкаре, доказ је да је са Тајипом Ердоаном Трамп разговарао осам пута, колико и са Путином. На другој страни Путин је са њемачком канцеларком разговарао телефоном 13 пута, што је за пет више разговора него с Трампом.

Главни Путинов партнер у телефонским разговорима је био турски предсједник Ердоан. Са њиме је Путин разговарао преко “жице” чак 28 пута. На другом мјесту те Путинове ранг-листе је Нурсултан Назарбајев, предсједник Казахстана, с којима је имао телефонски разговор 17 пута. А трећи је Макрон, с којим је Путин разговарао 13 пута. А са сусједом Порошенком је разговарао путем телефона само пет пута.

Било би погрешно закључити на основу броја телефонских разговора да је то ранг-листа предсједника и премијера са којима су Вашингтон и Москва у најбољим односима. То што је Путин обавио неупоредиво више телефонских разговора са Ердоаном не значи да Москва има боље односе са Турском него са Бјелорусијом или Србијом.

На врху ранг-листа су предсједници и премијери држава с којима Путин и Трамп желе да реше сиријски проблем. Путин и Ердоан су често разговарали телефоном и због нормализације односа Турске и Русије јер су схватили да оно захлађење послије рушења и убијања руског пилота над границом Турске и Сирије само штети и једнима и другима.

Путин је много чешће телефоном разговарао и са израелским премијером Бињамином Нетанијахуом него Трамп. У задњих годину и по Путин и Нетанијаху су 11 пута разговарали телефоном, док су Трамп и Нетанијаху “штедјели на телефону”. Али та “телефонска статистика” није доказ да Москва има боље односе са Израелом него Вашингтон.

Путин и Нетанијаху су телефонирали један другоме због рјешавања проблема са Сиријом и Палестином, гдје руски лидер има огроман ауторитет. Што се тиче Америке, она је наравно и даље важан и вјеран савезник Израела.

Проблеми зближавају

Наравно да Русија и Америка имају своје главне савезнике и са њима се предсједници чешће срећу него са осталима. Чешћа телефонирања говоре о томе да постоје неки заједнички проблеми које лидери велесила желе да ријеше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана