Koliko će Erdogan ići daleko?

Agencije
Koliko će Erdogan ići daleko?

Turska je raspustila elitnu jedinicu predsjedničke garde nakon pokušaja vojnog puča koji je odnio na stotine života, rekao je turski premijer Binali Jildirim.

Pojedini vojnici koji su učetvovali u zauzimanju državne turske televizije TRT tokom pokušaja puča bili su pripadnici predsjedničke garde, dodao je turski premijer novinskoj agenciji Anadolija.

"Odlučili smo da više neće biti jedinice garde ", rekao je on .

Od pokušaja državnog udara 15. jula, Turska je ukinula i zatvorila mnoge institucije i uhapsila ili otpustila pojedince za koje se sumnja da imaju veze sa neuspjelim pučem, uključujući novinare, sudije i profesore.

Hapšenje osumnjičenih za učestvovanje u planiranju i sprovođenju puča nije jedini odgovor koji je turska vlada spremila, javlja CNN.

Novom odlukom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koja je donijeta nakon neuspjelog državnog udara, osumnjičeni mogu biti zadržani u pritvoru 30 dana bez optužbi i dozvoljeno je prisluškivanje njihovih razgovora sa advokatima.

Proglašenje tromesječnog vanrednog stanja daje Erdoganu nova ovlašćenja, a očekuje se da to bude ratifikovano u parlamentu, gdje njegova stranka ima većinu.

Prije pokušaja državnog udara u Turskoj je period boravka u pritvoru bez podizanja optužnice bio 24 sata do maksimalno četiri dana.

Turska je zatvorila više od 2.000 institucija koje su dovedene u vezu sa sveštenika Fetulahom Gulenom - Erdoganovim dugogodišnji rivalom, koji živi u samovoljnom izgnanstvu u Pensilvaniji od 1999. godine.

Erdogan ga optužuje da stoji iza pokušaja puča i zatražio je njegovo izručenje od SAD.

Gulen i njegove pristalice kažu da vlada koristi vanredno stanje "kako bi učvrstila svoju vlast i progonila svoje kritičare".

Turske vlasti su saopštile da je uhvaćen ključni saradnik imama Fetulaha Gulena, Halis Hanči, koji je, prema turskim navodima, ušao u Tursku dva dana prije pokušaja puča.

Turski mediji su javili i da je uhapšen Gulenov nećak.

Oko 50.000 ljudi otpušteno je ili suspendovano iz raznih turskih institucija tokom protekle nedjelje. među njima su sudije, profesori, policajci, novinari...

Više od 9.000 vojnika je uhapšeno nakon neuspjelog puča, a u subotu je oslobođeno njih 1.200, saopštila je turska vlada.

Turska je nakon neuspjelog pokušaja državnog udara uhapsila ukupno 13.000 ljudi, izjavio je premijer Turske, istakavši da se uprkos velikom broju uhapšenih hapšenja nastavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana