Koga se SAD najviše plaši?

Agencije
Koga se SAD najviše plaši?

Islamska država ipak nije teroristička organizacija koje se Sjedinjene Države najviše plaše, lidersko mjesto u tom "takmičenju" zauzima nasljednica Al Kaide.

Teroristički napad na Njujork i Vašington je tada 19-godišnjeg Musina al Fadlija motivisao da 13 godina kasnije oformi Korasan, sopstvenu terorističku organizaciju, koja djeluje u Siriji, ali nema namjeru da se upušta u sukobe sa režimom Bašara al Asada.

Američki zvaničnici su novinarima AP rekli da Korosan čine državljani Pakistana, Jemena i Avganistana, a regrutuju i državljane zapadnih zemalja preko kojih žele da unose eksplozivne naprave u avione, što je posebno problematično za vladu SAD.

U Vol Strit Džurnalu se proteklih dana pisalo o tome da Korasan predstavlja mnogo veću pretnju za Sjedinjene Američke Države i Evropu od Islamske države, koja želi kalifat i regionalnu kontrolu, dok Korosan na umu ima terorističke akcije.

Posebna opasnost što se tiče Korasana je to što nije u tolikoj mjeri predstavljena u javnosti, nije poznato koliko članova ima niti koliko dugo postoji, radi u strogoj tajnosti za razliku od ID koji sve svoje postupke medijski promoviše.

Ipak, jasno je da je Korasan "potomak" Al Kaide, a Stejt dipartment je u jednom od saopštenja prije nekoliko godina istakao da se borci Al Kaide poslije smrti Osame bin Ladena ponovo grupišu u novu organizaciju.

Takođe, u prilog tome idu i saznanja da je vođa Korasana u tinejdžerskim danima radio kao tjelohranitelj u vrhovnom štabu Al Kaide, te da je učestvovao u borbama u Čečeniji protiv ruske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana