Коцијас: ЕУ мора да одлучи шта жели са Русијом

Агенције
Коцијас: ЕУ мора да одлучи шта жели са Русијом

Атина - Европска унија мора да престане са "грчевитим дјеловањем" по питању Русије, изјавио је данас нови шеф грчке дипломатије Никос Коцијас и додао да Грчка не може да буде игнорисана у ЕУ само зато што дугује новац.

"ЕУ мора коначно да размотри шта жели да уради са Русијом на дугорочним основама... умјесто да дјелује на морално директан, коректан, али грчевит начин", рекао је Коцијас за новинску агенцију АНА.

Након доласка на власт прошле седмице љевичарска грчка влада је одбила да одобри декларацију о новим санкцијама Русији, наводећи да није претходно консултована.

Далеко ублаженија декларација усвојена је на састанку министара спољних послова ЕУ у четвртак у Бриселу, подсјетио је АФП.

"Грчка не може да пресјече своје историјске везе са Русијом, али може да игра улогу да посредује и развије преговоре између Русије и Украјине", рекао је Коцијас, који је примио позив шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да посјети Русију.

Коцијас је упозорио да ЕУ ризикује даљу "дестабилизацију региона" својим дјеловањем.

"Ова дестабилизација ће прећи руско-украјинску границу, стићи до Блиског истока и прећи у Сјеверну Африку. То је нека врста српа кроз који ће десетине хиљада избјеглица, џихадиста, болести и свих врста опасности изронити", сматра Коцијас.

Шеф грчке дипломатије је такође истакао да Грчка не треба да буде третирана као "отпадничка држава" због својих дугова.

"Напосљетку, Европски савјет (министара спољних послова), моје колеге разумију да не могу да се понашају према Грчкој као да је она отпадничка држава јер дугује новац. Дуговати новац је једна ствар, а одбацивање права појединца у ЕУ сасвим друга", упозорава Коцијас.

Професор политичке теорије на универзитету у Пиреју, који је такође предавао на Харварду, Оксфорду и Магдебургу, Коцијас је аутор књига "Грчка, дужничка колонија" и "Политика спаса против Тројке" - Европске комисије, Међународног монетарног фонда и Европске централне банке, тројке међународних кредитора који су од Атине захтијевали строге мјере штедње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана