Kobane poslije ID - grad duhova

Agencije
Kobane poslije ID - grad duhova

Kobane -- Islamska država je priznala poraz u sirijskom gradu Kobane, a prvi izbjegli stanovnici tog grada počeli su da se vraćaju.

Britanski Gardijan navodi da je u centru grada jedina "preživjela" građevina Trg slobode, dok se oko njega nalaze porušeni i uništeni objekti.

"Jedna strana ulice je blokirana tijelima poginulih boraca Islamske države, a svuda okolo su rupe od snajperskih hitaca. Čaure su na sve strane, kao i neeksplodirane rakete", navodi se u izvještaju.

Proglas pobjede kurdskih snaga stigao je iznenadno, a gubitak Kobanea je ogroman gubitak za Islamsku državu, koja je do sada uspjela da osvoji gotovo svako naselje koje je napadala.

"Nema riječi koje bi opisale kako je kada dođete u porušeni grad u kome ste nekada živjeli", navodi Šamsa Šahinzada, arhitekta koja je pobjegla iz Kobanea nekoliko dana prije upada džihadista.

Zvaničnici su naveli da je više od polovine grada potpuno uništeno. Čitavi blokovi su porušeni, a čak i dijelovi gradova koji nisu bili na udaru nisu uspjeli da izbjegnu posljedice eksplozija, polomljeni su prozori, razbijena vrata, nagaravljeni zidovi.

Života za sada u Kobaneu još nema, a tišinu prekidaju rafali iz obližnje baze kurdske vojske, koja je i dalje u pripravnosti.

"Bitka još nije gotova", navodi lider lokalne vlasti Anvar Muslim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana