Ко су Каталонци?

Ко су Каталонци? 02.10.2017 19:25 | Агенције

Каталонци су народ који живи у "Paisos Catalans ", односно у каталонским земљама, које чине Валенсија, Балеарска острва, дијелови шпанске регије Арагон, Роусилон на југоистоку Француске и сама Каталонија.

Забрањени референдум о независности Каталоније, који је упркос томе јуче одржан, није покривао све каталонске земље, односно био је оганичен само на Каталонију, подручје у сјевероисточној Шпанији, у којој живи 7,5 милиона људи.


То подручје чини 15 посто шпанске популације и 20 посто њене економије.

Каталонци имају изразиту историју, културу и језик, а међу најпознатијим је сликар Салвадор Дали.

Иначе, регион Каталоније се први пут спомиње у 12. вијеку, стотинама година прије уједињења Шпаније, пренијела је на свом порталу Ал Џазира Балканс.

Након декрета Нуева Планта из 1716. потпала је под директну владавину Мадрида.

Каталонска аутономија је тема која се често понавља током историје земље.

Године 1931, када је Шпанија постала Република, Каталонији је дата већа политичка аутономија унутар оквира државе.

Међутим, у деценији након Шпанског грађанског рата, војна влада Франка је укинула аутономију тој регији.

Током Франкове владавине од 1939. до 1975. каталонска култура је жестоко потиснута. Симболи каталонског идентитета попут "кастела", односно кула од људи, забрањени су, а родитељи су били присиљени дјеци да дају шпанска имена.

Каталонски језик (који се такође говори у Валенсији и на Балеарским острвима) ограничен је, а било је забрањено говорити га у јавности.

Како се демократија у Шпанији развијала након Франка, каталонска аутономија се поновно појавила и развила се.

Године 1979. објављен је нови Статут о аутономији Каталоније, који је обновио каталонски парламент.

Избори за 135-члано тијело су одржани наредне године, 20. марта.

Регија, која чини једну од 17 шпанских "аутономних заједница", има своју полицију и овлашћења над питањима попут образовања, здравствене и социјалне заштите.

Постоје и одредбе за заштиту каталонског идентитета, укључујући статус заједничког језика за каталонски и кастиљски, те закон који налаже да наставници, љекари и запослени у јавном сектору користе каталонски језик на свом радном мјесту.

Међутим, напори за потпуну независност су добили замах протеклих година, прије свијега након шпанске дужничке кризе 2008. године.

Заговорници независности тврде да Каталонија, која је једна од најбогатијих шпанских регија, даје више финансијске подршке Шпанији него што је добија од централне владе у Мадриду.

Они који подржавају каталонску независност сматрају снажну економију регије показатељем да ће ова шпанска покрајина "бити одржива као суверена држава".

Готово 1,6 милиона људи живи у Барселони, престоници Каталоније, која је велика туристичка дестинација.

Недјељни референдум о независности је други референдум о независности одржан у протекле три године.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица