Ko je ukrao opremu s Mistrala?

Agencije
Ko je ukrao opremu s Mistrala?

Pariz - Računarska oprema je ukradena s ratnog broda "Sevastopolj", jednog od dva broda tipa "mistral" koje je Rusije naručila u Francuskoj.

Ipak, isporuka je odložena zbog ukrajinske krize, saznala je agencija AFP iz pravosudnog izvora.

S tog broda koji se gradi u Sen-Nazeru, na zapadu Francuske, ukradena su dva kompjuterska hard-diska, matična ploča i grafička kartica, kao i kompjuterski program za upravljanje komunikacijama među serverima, koji je razvila francuska grupa za elektroniku i odbranu Tales.

Ipak, svi ti elementi ne sadrže tajne ili povjerljive informacije, kaže pravosudni izvor, a istraga je pokrenuta. Talesov softver je razvijen posebno za isporuku Rusiji, a može da radi samo na tom brodu, s kojeg je ukraden.

Krađa je okrivena u utorak, 25. novembra, ali se mogla dogoditi i nedjelju dana ranije, rekao je upućen izvor.

"Sevastopolj", identičan s drugim brodom "Vladivostok" koji se u Francuskoj gradi za Rusiju, stigao je u Sen-Nazer u nedelju.

Nazvan po velikoj luci ukraijnskog polustrva Krima koje je Rusija anektirala marta ove godine, "Sevastopolj" je trebalo da bude isporučen oktobra 2015.

Francuska je u utorak "do daljnjeg" odložila primopredaju prvog broda zbog pogoršanje krize u Ukrajini. "Vladivostok" je trebalo da bude isporučen Rusiji sredinom novembra, kao deo ugovora od 1,2 milijarde evra potpisanog juna 2011. godine između Rusije i brodogradilišta DCNS.

"Mistrali" su svestrana vrsta brodova koji mogu nositi helikoptere i tenkove, učestvovati u desantima, a mogu biti i ploveće baze kopnenih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana