Ко је украо опрему с Мистрала?

Агенције
Ко је украо опрему с Мистрала?

Париз - Рачунарска опрема је украдена с ратног брода "Севастопољ", једног од два брода типа "мистрал" које је Русије наручила у Француској.

Ипак, испорука је одложена због украјинске кризе, сазнала је агенција АФП из правосудног извора.

С тог брода који се гради у Сен-Назеру, на западу Француске, украдена су два компјутерска хард-диска, матична плоча и графичка картица, као и компјутерски програм за управљање комуникацијама међу серверима, који је развила француска група за електронику и одбрану Талес.

Ипак, сви ти елементи не садрже тајне или повјерљиве информације, каже правосудни извор, а истрага је покренута. Талесов софтвер је развијен посебно за испоруку Русији, а може да ради само на том броду, с којег је украден.

Крађа је окривена у уторак, 25. новембра, али се могла догодити и недјељу дана раније, рекао је упућен извор.

"Севастопољ", идентичан с другим бродом "Владивосток" који се у Француској гради за Русију, стигао је у Сен-Назер у недељу.

Назван по великој луци украијнског полустрва Крима које је Русија анектирала марта ове године, "Севастопољ" је требало да буде испоручен октобра 2015.

Француска је у уторак "до даљњег" одложила примопредају првог брода због погоршање кризе у Украјини. "Владивосток" је требало да буде испоручен Русији средином новембра, као део уговора од 1,2 милијарде евра потписаног јуна 2011. године између Русије и бродоградилишта DCNS.

"Мистрали" су свестрана врста бродова који могу носити хеликоптере и тенкове, учествовати у десантима, а могу бити и пловеће базе копнених снага.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана