Ko je Aleksander van der Belen, novi predsjednik Austrije

Tanjug
Ko je Aleksander van der Belen, novi predsjednik Austrije

Novi predsjednik Austrije Aleksander van der Belen političar je sa dugogodišnjim iskustvom koji je u toku kampanje obećao da će biti nadstranački šef države.

Van der Belen, koji je rođen pre 72 godine u Beču, dijete je majke Estonke i oca Rusa, a djetinjstvo je proveo u austrijskoj pokrajini Tirol.

Preci po ocu Aleksandera van der Belena su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. vijeka i od 18. vijeka su živjeli u Pskovskoj guberniji.

Njegov otac se rodio u Pskovu, ali je nakon Oktobarske revolucije emigrirao u Estoniju, gdje se upoznao sa budućom majkom novog predsjednika, te se 1940. preselio u Austriju.

Van der Belen je kasno ušao u politiku, najprije je bio član Socijaldemokratske partije (SPO), ali je kasnije prešao u stranku Zelenih, čiji je bio poslanik od 1994.

Nije dugo trebalo da profesor privrede krene da se penje u hijerarhiji Zelenih i zbog odlične retorike, garnirane humorom, uskoro postane i zvijezda te stranke, iako su njegovi stavovi po partijskoj bazi suviše ekonomsko-liberalni.

On je 1999. postao i lider Zelenih, a stranku, koju je vodio desetak godina.

Za njegovo vrijeme Zeleni su ređali izborne uspjehe, a kada je 2008. lošije prošao na glasanju nego što je očekivao, predao je kormilo stranke Evi Glavišnig.

Van der Belen je oko sebe okupio značajna imena iz političkog i kulturnog života Austrije koja su podržala njegovu kandidaturu.

Svi koji se plaše uspona desnice podržavali su šarmantnog profesora, koji će nakon ove pobjede biti jedan od najstarijih predsjednika.

Van der Belen se tokom kampanje predstavljao kao kandidat centra nastojeći da privuče građane strahom od desnice.

On je u drugom krugu, krajem maja, pobjedio tesno, osvojivši 50,3 odsto glasova, ali je ishod glasanja poništio Ustavni sud zbog neregualrnosti oko prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana