Ко је Александер ван дер Белен, нови предсjедник Аустрије

Танјуг
Ко је Александер ван дер Белен, нови предсjедник Аустрије

Нови предсjедник Аустрије Александер ван дер Белен политичар је са дугогодишњим искуством који је у току кампање обећао да ће бити надстраначки шеф државе.

Ван дер Белен, који је рођен пре 72 године у Бечу, дијете је мајке Естонке и оца Руса, а дјетињство је провео у аустријској покрајини Тирол.

Преци по оцу Александера ван дер Белена су се преселили из Холандије у Русију крајем 17. вијека и од 18. вијека су живјели у Псковској губернији.

Његов отац се родио у Пскову, али је након Октобарске револуције емигрирао у Естонију, гдје се упознао са будућом мајком новог предсједника, те се 1940. преселио у Аустрију.

Ван дер Белен је касно ушао у политику, најприје је био члан Социјалдемократске партије (СПО), али је касније прешао у странку Зелених, чији је био посланик од 1994.

Није дуго требало да професор привреде крене да се пење у хијерархији Зелених и због одличне реторике, гарниране хумором, ускоро постане и звијезда те странке, иако су његови ставови по партијској бази сувише економско-либерални.

Он је 1999. постао и лидер Зелених, а странку, коју је водио десетак година.

За његово вријеме Зелени су ређали изборне успјехе, а када је 2008. лошије прошао на гласању него што је очекивао, предао је кормило странке Еви Главишниг.

Ван дер Белен је око себе окупио значајна имена из политичког и културног живота Аустрије која су подржала његову кандидатуру.

Сви који се плаше успона деснице подржавали су шармантног професора, који ће након ове побједе бити један од најстаријих предсједника.

Ван дер Белен се током кампање представљао као кандидат центра настојећи да привуче грађане страхом од деснице.

Он је у другом кругу, крајем маја, побједио тесно, освојивши 50,3 одсто гласова, али је исход гласања поништио Уставни суд због нерегуалрности око пребројавања гласова пристиглих путем поште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана