Ko će naslijediti Zigmara Gabrijela?

B92
Ko će naslijediti Zigmara Gabrijela?

Berlin - Dosadašnji njemački ministar pravde Hajko Mas bi trebalo da preuzme mjesto ministra spoljnih poslova u novoj vladi Angele Merkel, prenijelo je više njemačkih medija.

Mas (51), socijal-demokrata, sutra bi trebalo zvanično da bude predložen da naslijedi stranačkog kolegu Zigmara Gabrijela, prenijeli su agencija DPA i listovi Špigl i Fokus.

Gabrijel je nešto kasnije rekao da je vrh Socijal-demokratske partije (SPD) odlučio da on ne bude deo četvrte Merkeline vlade, koja bi trebalo da bude predstavljena u srijedu.

"Ako je istina da će (Hajko Mas) postati ministar spoljnih poslova, to će odlično raditi", rekao je Gabrijel novinarima.

Mas nema mnogo diplomatskog iskustva ali je postao važna ličnost njemačkih socijal-demokrata tokom četiri godine na čelu ministarstva pravde.

Posebno se zamjerio ekstremnoj desnici kada je uveo zakon koji je natjerao društvene mreže da, pod pretnjom velikih kazni, uklanjaju rasističke i sadržaje koji pozivaju na mržnju. Zbog toga ga je lider antiislamskog pokreta Pegida Luc Bahman uporedio s nacističkim ministrom propagande Jozefom Gebelsom.

Mas je često meta uvreda na internetu a kaže i da mu je jednom poštom poslat metak.

Pored njega, u novoj vladi Angele Merkel će biti još pet socijal-demokrata.

Prema navodima medija, vicekancelar i ministar finansija će biti gradonačelnik Hamburga Olaf Šolc. Merkel je u svojoj partiji mnogo kritikovana zbog prepuštanja finansija, bastiona konzervativaca, socijal-demokratama.

Međutim, i u Njemačkoj i u statku Evrope se očekuje da će Šolc ostati vjeran dosadašnjoj veoma liberalnoj politici Berlina.

Agencija DPA navodi da Masov naslijednik u ministarstvu pravosuđa još nije odlučen, ali da će to biti objavljeno sutra ujutru, kao i imena preostalih socijal-demokratskih ministara.

Medij navode da bi dosadašnja ministarka za porodicu Katarina Barli mogla da preuzme ministarstvo rada, dok bi se porodicom ubuduće bavila Franciska Gifi, javnosti nepoznata predsjednica berlinske opštine Nojkeln.

Fukcionerka SPD iz Sjeverne Rajne-Vestfalije Svenja Šulce je navedena kao kandidatkinja za ministarstvo za životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana