Kо Србима више одговара - Меркелова или Шулц?

Танјуг
Kо Србима више одговара - Меркелова или Шулц?

Берлин - У Њемачкој се одржавају парламентарни избори на којима право гласа има 61,5 милион грађана, међу којима је и један број Срба, њемачких држављана.

Гласови "њемачких Срба" статистички не могу утицати на исход, али су и политиколошки и социолошки занимљиви.

За кога ће гласати Срби који су у Њемачкој нашли ''ухљебљење'' и стекли услове и донијели одлуку да узму њемачко држављанство, отворено је и лично питање сваког од њих, али досадашње искуство говори да се просјечан бирач српског поријекла, не разликује пуно од домицилног, њемачког бирача, и да су старији Срби са њемачким пасошем конзервативнији, док млађи или се траже или су се већ одлучили да свој глас дају партијама лијево од центра.

''Када је у питању срце, гласао бих за социјалдемократе, чији сам члан био, и то пре свега, због Хелмута Шмита, реторичара и државника, али када је у питању разум, онда глас дајем демохришћанима и Ангели Меркел и то због њеног односа према Србији и према економији", изјавио је данас Танјугу Божидар Шкондрић, члан Централног савјета Срба у Њемачкој из подружнице Сјеверне - Рајна Вестфалије, најмноголудније њемачке покрајине у којој живи више од 18 милиона људи и у којој су и многи Срби нашли ''ухљебљење''.

Шкондрић каже да је Меркелова успјела у континутету да одржи Њемачку економском силом, а при томе је у земљу ушао и велики број избјеглица, и мисли да је она компетентија од социјалдемократа да води економску политику".

Ко Србима у Њемачкој више одговара: она - конзервативна демохришћанка, канцелар Ангела Меркел или он - социјалдемократа, Мартин Шулц, ту нема апсолутно једноставних одговора.

Има, међутим, једноставних чињеница - да квалитет живота и моћ Срба у Њемачкој зависе од тога да ли студирају на престижном Хајделбергу или су једва писмени, да ли имају добро плаћена занимања, шефовска мјеста, успјешне фирме или, заједно са својим потомством ''животаре'' на маргини друштва - а гледано са ''маргине'' велики Берлин се скоро ни ''не види'', као ни политичке разлике између демохришћана и социјалдемократа.

Како ће мигранти овај пут гласати, видјеће се послије избора, али већ постоје одређене ''мустре'', према којима Турци, углавном, гласају за социјалдемократе, а мигранти руског поријекла за Меркелове демохришћане.

То, међутим, није политичка константа и њемачки политиколози често говоре о моћи миграната и прогнозирају да ће у будуће онај, ко буде желио побједу да би владао из Берлина, морати да на своју страну приволи и странце и да се бори за њихове гласове.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана