Klintonovi opljačkali razoreni Haiti

Agencije
Klintonovi opljačkali razoreni Haiti

Vašington - Prije nego što je zvanično najavila kandidaturu za predsjedničke izbore 2016, Hilari Klinton našla se u centru skandala koji bi mogao označiti kraj njene predsjedničke opsesije, jer su procurile informacije da je 2010. zajedno sa mužem Bilom iskoristila svoj položaj i opljačkala zemljotresom razoreni Haiti.

Kako se navodi, Bil je zloupotrijebio položaj na Haitiju poslije zemljotresa u januaru 2010, kad je poginulo više od 300.000 ljudi, a u mutne poslove navodno je upleten i Hilarin brat. Fondacija Klintonovih sarađivala je s meksičkim mogulima i narko-šefovima, a Hilari je sarađivala s nekim od najprljavijih Bilovih saradnika iz Bijele kuće. Ovaj skandal mogao bi ugasiti i uporne pokušaje Bila Klintona da se vrati u politiku.

Priču o ovom skandalu 5. marta objavio je internetski blog "Breitbart", koji je prenio dijelove iz nove knjige nagrađivanog novinara Pitera Švajcera "Pare Klintonovih: Neispričana priča kako i zašto su strane vlade i firme pomogle Bilu i Hilari da se obogate".

Jedan od objavljenih detalja je da je vlada na Haitiju prvi put u posljednjih 50 godina poklonila rudnik zlata "Morne Bosa" maloj kompaniji "MCS Mining" iz američke savezne države Sjeverne Karoline.

- To je učinjeno nezakonito, bez odobrenja lokalnog Kongresa. Glavni čovjek u "VSC Mining" Toni Rodam je Hilarin brat, a u upravi je i bivši premijer Haitija Žan-Maks Belerive. Posao je dobijen u decembru 2012. dok je Hilari bila šef američke diplomatije - navodi Švajcer u knjizi. Uslovi pod kojima su Rodamovi dobili zlatni posao propisuju da vladi Haitija ide samo 2,5 odsto od nadoknade za pravo eksploatacije iako je uobičajena stopa najmanje dvostruko veća i "MCS Mining" ima mogućnost da obnovi ove uslove za 25 godina.

Blog tvrdi da Hilari ne da uvid u svoju privatnu prepisku iz doba kad je bila šef diplomatije baš zato što su u njoj informacije o njenoj ulozi poslije zemljotresa u Haitiju.

Kao državni sekretar SAD ona je, podsjeća blog, za prepisku koristila samo privatni i-mejl i sopstveni server, a ne adresu "state.gov", koja se po pravilu koristi za zvanične poslove američke vlade.

Tokom njenog boravka u Stejt departmentu USAID je kroz svoje programe isplatio 3,6 milijardi dolara za pomoć žrtvama zemljotresa Haitija. I dok je Hilari upravljala milijardama dolara američkih poreskih obveznika, koji su odlazili u nepoznate projekte na Haitiju, Bil je bio specijalni izaslanik UN za pomoć žrtvama zemljotresa i zajedno sa Žan-Maksom Beleriveom osniva Komisiju za obnovu Haitija. Istovremeno, Bil je bio na čelu Fondacije Klinton, koja je tvrdila "da je dobila 36 miliona dolara od privatnih donatora za obnovu Haitija".

Međutim, Fondacija Klinton je u vrijeme dok je Hilari bila državni sekretar takođe primala novac iz zemalja u kojima je boravila kao šef američke diplomatije.

Kriminalci u Fondaciji

Novinari istražioci koji se bave Fondacijom Klinton kažu da u njenom vrhu sjede ljudi povezani sa organizovanim kriminalom, kao što je Brus Lindzi, bivši savjetnik Bila Klintona u oba predsjednička mandata, za kojeg tvrde da je konsiljere mafije, kao i rudarski i filmski mogul Frenk Đustra, najveći donator Fondacije. U Fondaciji sjedi i Meksikanac Karlos Slim, za kojeg meksički novinari govore da svoje bogatstvo nije skupio samo podizanjem cijena telefonskih usluga u Latinskoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana