Клинтонова истраживала везе Трампа и Русије

Агенције
Клинтонова истраживала везе Трампа и Русије

Вашингтон - Истрага о наводној повезаности предизборне кампање предсједника САД Доналда Трампа са Русијом плаћена је из средстава предсједничке кампање Трампове демократске противкандидаткиње Хилари Клинтон и Демократског националног комитета, навео је јуче "Вашингтон пост".

Адвокат Марк Илајас, који је радио за предизборни тим Хилари Клинтон и Демократски национални комитет, у априлу 2016. платио је вашингтонској фирми "Fusion GPS " да истражи Трампове везе с Русијом. Исплате су настављене све до избора новембра 2016.

Прије него што је ту фирму ангажовао Илајас, њену истрагу о Трампу финансирао је Трампов ривал на унутарстраначких републиканским изборима, али његов идентитет још није познат. Истражни досије на 35 страна, који је припремио бивши агент МИ6 Кристофер Стил, постао је централно питање конгресних истрага о мијешању Русије у изборе у САД 2016. Трамп је тај досије окарактерисао као "лажну вијест", а на "Твитеру" је написао да би Министарство правде и ФБИ "требало хитно да објаве ко је платио за то".

Два дана раније Трамп је на истој друштвеној мрежи навео да је можда Демократска партија финансирала истрагу, подсјећа француска агенција.

Иначе, Трамп је доживио јуче непријатно изненађење на Капитол хилу приликом доласка на састанак са републиканским сенаторима, када је активиста организације "Америка предузима акцију" Рајан Клејтон бацио на њега руске заставице, узвикујући: "Издаја".

АП наводи да је Клејтон, заједно са новинарима, био на само неколико метара од Трампа када је бацио руске заставице.

- Трамп је издајник. Зашто разговараш о смањењу пореза када би требало да говориш о издаји - узвикнуо је Клејтон.

Амерички предсједник покушава да придобије републиканце за најављену пореску реформу, која предвиђа знатне пореске олакшице за велике компаније, чему се противе демократе.

Захтјев за блокаду

"Fusion GPS " затражио је од федералног судије да блокира захтјев Одбора за обавјештавање Представничког дома Конгреса за приступ банкарским подацима те компаније тврдећи да би то представљало кршење њених уставних права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана