Kisindžer planirao da »razbije« Kubu

BBC
Kisindžer planirao da »razbije« Kubu

Vašington - Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer napravio je plan, prije skoro 40 godina, da "razbije Kubu", objavio je danas britanski BBC.

Kisindžer je bio bijesan zbog odluke Kube da 1976. vojno interveniše u Angoli. Razmišljao je da pribjegne odmazdi ukoliko kubanske snage budu upućene na bilo koje drugo mjesto u Africi.

BBC navodi da informacija dolazi iz dokumenata Predsjedničke bibiloteke Džeralda R. Forda, objelodanjenih na zahtjev Nacionalnog bezbjednosnog arhiva, i pokazuju da je Kisindžer bio nestrpljiv u namjeri da SAD "ustanu" protiv Kube.

Dokumenta pokazuju da su američki zvaničnici osmislili plan da napadnu kubanske luke i vojne objekte, pored mjera koje je naredio Kisindžer da se razmjeste bataljoni marinaca američke mornarice iz vojne baze u zalivu Gvantanamo.

"Mislim da ćemo morati da razbijemo (Fidela) Kastra", rekao je Kisindžer predsjedniku Džeraldu Fordu na sastanku u Bijeloj kući, u februaru 1976, i dodao da bi predsjednik trebalo da odloži akciju do poslije predsjedničkih izbora te godine u novembru.

Ford mu je odgovorio da se slaže s planom napada na Kubu.

Ipak, u planovima sačinjenim u Vašingtonu razmotrene su bile i opcije kojima se upozoravalo da bi bilo kakva vojna agresija od strane SAD na Kubi mogla da dovede do direktnog sukoba sa SSSR-om.

"Okolnosti koje bi mogle da dovedu SAD do toga da se odluči za vojnu opciju protiv Kube trebalo bi da budu dovoljno ozbiljne i zahtijevale bi dalju pripremu za opšti (svjetski) rat", navedeno je u jednom od objelodanjenih dokumenta.

BBC podsjeća da je te 1976. u novembru na predsjedničkim izborima izabran Džimi Karter za novog predsjednika SAD-a i da se od Kisindžerovog plana odustalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana