Кипар блокира преговоре Турске с ЕУ

Агенције
Кипар блокира преговоре Турске с ЕУ

Никозија - Кипар најавио да ће онемогућити напредак Турске у преговорима са ЕУ о чланству зато што та земља трага за природним гасом у истом подморју Средоземља.

Кипар, чланица Европске уније, већ је дао једном броју компанија право да трагају за гасом у тим водама.

Портпарол кипарске владе Никос Христодулидес је рекао да ће предсједник државе Никос Анастасијадес уложити формалну жалбу против Турске на састанку вођа Европске уније ове седмице.

Кипар је од 1974. године подјељен по етничким линијама, након што је Турска окупирала сјеверни дио тог медитеранског острва, што је, пак, услиједило послије државног удара поборника уједињења са Грчком.

Анкара једина на свијету признаје турску државу на сјеверу Кипра. Турска истовремено не признаје Кипар као државу и противи се њеној потрази за гасом у подморју острва.

Предсједник Анастасијадес је овог мјесеца суспендовао преговоре о уједињењу турског и међународно признатог јужног дијела острва након што је Турска најавила сопствена испитивања у кипарском подморју.

Најновије мјере услиједиле су пошто је турски истраживачки брод у пратњу турских војних бродова ушао у воде код јужног дијела Кипра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана