Кинези тестирали стелт авион са пројектилима, послали поруку Америци VIDEO

blic.rs
Кинези тестирали стелт авион са пројектилима, послали поруку Америци VIDEO

ПЕКИНГ - Кинеске ваздушне снаге су се похвалиле својим Ј-20 стелт борбеним авионима и први пут приказале и њихове пројектиле дугог домета.

Два авиона су прелетјала преко публике на аеро митингу Зухаи, који је у недјељу одржан као дио обиљежавања 69-годишњице оснивања кинеских ваздушних снага, преноси “The Independent”.

У току прелета два авиона су показала и четири дугодометна пројектила смјештена унутра. Авиони су имали и по два пројектила испод крила.

Кинеске новине “The Global Times” извјестиле су о овој демонстрацији, наводећи да је приказана “супериорност” Ј-20 у односу на најбоље америчке ловце Ф-22 и Ф-35.

“Народна ослободилачка армија је показала растуће самопоуздање - навели су кинески медији.

Кинески војни експрет Сонг Жонгпинг је раније ове године рекао да ће Ј-20 авиони учествоати у конфликтима са “ривалима који се усуде да провоцирају Кину у ваздуху”.

Он је за сајт кинеске војске рекао и да ће кроришћење Ј-20 промијенити равнотежу снага у ваздушном простору изнад Азијско-пацифичког региона.

“У прошлости су само САД и њени савезници попут Јапана били способни да наоружају стелт борбене авионе. Али сада су њихов монопол у региону сломили кинески Ј-20”,  рекао је он.

Јавни приказ Ј-20 и његових пројектила десио се након што су амерички званичници ургирали у петак на разговорима са кинеским званичницима да Пекинг да заустави милитаризацију Јужног кинеског мора.

У замјену за то Кина је захтијевала да САД престану да шаљу бродове и војне летјелице близу острва која Пекинг сматра својима у спорним водама.

Разговори су организовани у оквиру припрема за састанак америчког предсједника Доналда Трампа и предсједника Кине Си Ђинпинга крајем мјесеца, у покушају да се олакшају трговинске тензије између двије земље.

Вашингтон је ове године наметнуо царине на 200 милијарди долара вриједан увоз кинеске робе, а Пекинг је на то одговорио својим царинама на увоз

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана