Кинеска војска потпуно напушта амерички софтвер

Танјуг
Кинеска војска потпуно напушта амерички софтвер

Мање је познато да кинеска Народноослободилачка армија користи одређени број рачунара базираних на Microsoftовом оперативном систему Windows.

Током актуелног трговинског рата између Кине и САД-а, у најмногољуднијој земљи на свијету поновно је актуелизовало питање безбједности таквих рачунара.

У канадском часопису који се бави војном проблематиком Kanwa Asian Defence појавила се информација да кинеска војска намjерава да покрене пројект миграције са Windows на неки од оперативних система отвореног кода, иако уз Windows већ користи неколико сличних система који су, такође, засновани на отвореном коду.

У плану је израда оперативног система који ће у потпуности бити програмиран у Кини, и у чији ће развој кинеске власти имати потпуни увид.

У сврху израде новог оперативног система, Народноослободилачка армије Кине формирала је посебно одjељење који ће бити одговорно директно Централном комитету Комунистичке партије Кине.

Цио поступак миграције са Windowsа покренут је због забринутости да би Сједињене Државе могле да искористе оперативни систем Windows за нападе на инфраструктуру кинеске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана