Кина уводи трговинске санкције Америци?

Танјуг
Кина уводи трговинске санкције Америци?

Женева - Кина ће затражити од Свјетске трговинске организације (СТО) дозволу да уведе трговинске санкције САД-у јер Вашингтон, како кажу кинеске власти, није испоштовао пресуду донијету у спору о америчким антидампинг царинама на кинеске производе, јавља Ројтерс позивајући се на дневни ред утврђен за сједницу СТО идуће недјеље.

Кина је тај спор, који се односи на више индустријских грана, укључујући инудстрију машина, електронике, метала и минерала, са годишњом вриједношћу извоза до 8,4 милијарде долара, покренула 2013. године, а прошле године га је добила пред Свјетском трговинском организацијом, подсјећа британска агенција.

Распламсавање трговинског конфликта између двије највеће економије свијета изазива зебњу у пословним круговима, међу инвеститорима на међународним тржиштима, у стручној јавности и свјетским финансијским и економским институцијама и организацијама.

Будући да се рјешење не назире, економисти упозоравају да би конфликт могао да се прошири и да нагризе глобални привредни раст за око 0,5 процентних поена до 2020. године.

Кинески званичници најавили су да ће узвратити контрамерама уколико амерички предсједник Доналд Трамп спроведе у дјело пријетњу о увођењу додатних тарифа на увоз робе из Кине у износу од чак 267 милијарди долара, у оквиру борбе против кинеске технолошке политике.

Ове најаве из Пекинга, како оцјењује агенција АП, повећавају ризик од тога да се на удару нађу америчке компаније које послују у Кини, будући да кинеским властима постепено “понестаје увозних производа из САД који би могли да буду на мети мјера одмазде”.

Кинески увоз из Сједињених Држава износио је прошле године 153,9 милијарди долара. То, према рачуници АП-а, Пекингу оставља још око 100 милијарди долара увоза из САД за одмазду, послије уведених тарифа на 50 милијарди долара вриједне америчке производе.

Трамп је прошлог пјетка саопштио да размишља о проширењу тарифа на додатни кинески увоз у износу од 267 милијарди долара, поврх царина од 25 одсто које САД већ примјењују на 50 милијарди долара кинеске робе и поврх најављених царина у износу од 200 милијарди долара.

“Ако САД буду инсистирале на увођењу нове рунде тарифа на кинеске производе, Кина ће дефинитивно предузети контрамјере како би заштитила своја легитимна права и интересе”, изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова, Генг Шуанг.

Он није изнио никакве појединости, али је рекао да је влада у Пекингу у јуну саопштила да ће увести “свеобухватне мјере” ако буде потребно.

Због тога су, како наводи АП, америчке компаније “на иглама”, јер страхују да би кинеске власти могле да угрозе њихово пословање ускраћивањем или отезањем поступака издавања дозвола, увођењем пореза, покретањем антимонополских или других истрага.

Кинески извоз у САД се до сада показао неочекивано отпорним, будући да је остварио двоцифрени раст у јулу и августу, упркос тарифама САД.

Извоз Кине у САД порастао је у августу за 13,4 одсто на 44,4 милијарде долара, док је у јулу остварио раст од 13,3 одсто. Кинески увоз америчких производа порастао је за 11,1 одсто на 13,3 милијарде долара. Све то је допринијело да суфицит Кине у трговини са САД порасте на рекордних 31 милијарду долара.

То би, додаје АП, могло да појача фрустрације Вашингтона и да га примора на додатне увозне контроле.

У епицентру трговинског спора су оптужбе Трампове администрације да је Кина, како кажу, развила “предаторске тактике” у настојању да претекне САД у глобалној технолошкој доминацији.

Наиме, кинеска стратегија индустријске трансформације, позната под именом “Маде ин Цхина 2025”, постала је експлицитна мета Трампове администрације у актуелном трговинском сукобу.

Кинеске тактике, према тврдњама Вашингтона, укључују сајбер крађе и условљавање америчких компанија да уступе своје технологије Кинезима, у замјену за приступ кинеском тржишту.

С друге стране, Пекинг одбацује захтјеве Вашингтона да среже државне планове везане за развој технологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана