Kина тврди да Амерички опис инцидента у ваздуху није тачан

Танјуг
Kина тврди да Амерички опис инцидента у ваздуху није тачан

Министарство одбране Кине саопштава да амерички опис инцидента изнад Јужног кинеског мора када су два кинеска пресрела амерички авион за осматрање није тачан.

"Кинески борбени авиони наступили су на професионалан и безбједан начин", саопштило је ово министарство путем кинеске друштвене мреже "Веибо".

Министарство је навело и да би америчка војска требало да предузме кораке на избјегавању сличних ризичних активности, као и да је кинеска војска рјешена да заштити суверенитет и безбједност Кине, преноси Ројтерс.

Неименовани званичници САД изјавили су за Ројтрерс да су два кинеска борбена авиона у сриједу пресрела осматрачки авион америчке ратне морнарице изнад Јужног кинеског мора, а један од кинеских авиона пришао је америчкој летјелици на раздаљину од 180 метара.

Званичници, који су инсистирали на анонимности, навели су да се према првим извјештајима амерички осматрачки авион "П-3 Орион" у сриједу налазио на 240 километара југоисточно од Хонгконга када су кинески авиони извели "небезбједно пресретање".

Наведено је да је један од кинеских авиона летио испред америчког, ометајући му могућност маневрисања.

Пентагон је потврдио да су два кинеска борбена авиона извела пресретање које је окарактерисано као "небезбједно и непрофесионално".

"Настављамо са разматрањем чињеница овог инцидента и путем одговарајућих канала изнијећемо забринутост кинеској влади", саопштио је портпарол Пентагона морнарички командир Гери Рос.

Ројтерс подсјећа да су амерички званичници у сриједу саопштили да је ратни брод морнарице САД пришао на 22 километра од вјештачког острва које је Кина направила у Јужном кинеском мору, што је био први такав изазов Пекингу у тим стратески важним водама од доласка на власт америчког предсједника Доналда Трампа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана